Φόρμουλα 1: Φρενάρουν σα να πετούν αλεξίπτωτο - iefimerida.gr

Φόρμουλα 1: Φρενάρουν σα να πετούν αλεξίπτωτο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ερώτηση «τι εντυπωσιάζει πιο πολύ στη Φόρμουλα 1» έχει την προφανή απάντηση η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα μονοθέσια και ο ρυθμός με τον οποίο επιταχύνουν, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί αν ρωτήσει κανείς τους πιλότους, ειδικά αυτούς που δεν έχουν και τόσο μεγάλη εμπειρία, όλοι τους ανεξαιρέτως θα απαντήσουν οι επιβραδύνσεις.

Ο ρυθμός δηλαδή με τον οποίο τα μονοθέσια φρενάρουν, ο ελάχιστος χρόνος και η minimum απόσταση που χρειάζονται για να ακινητοποιηθούν. Για να έχουμε μια εικόνα από τα 200 χλμ/ ώρα κοκαλώνουν σε μόλις 2,7 δεύτερα και σε 65 μέτρα, ενώ από τα 100 τους αρκούν μόνο 15 μέτρα, τη στιγμή που σούπερ σπορ μοντέλα σαν την LaFerrari χρειάζονται 35! Δηλαδή κάθε φορά τα μονοθέσια επιβραδύνουν σαν να πετούν πίσω τους αλεξίπτωτο, οπότε ανάλογες είναι και οι καταπονήσεις που δέχονται οι οδηγοί και οι οποίες συγκρίνονται μόνο με αυτές σε ένα μαχητικό τζετ.

Για να προκύψουν αυτοί οι ρυθμοί επιβράδυνσης ρόλο παίζει μεν η αεροδυναμική των μονοθεσίων, αλλά το πλέον καθοριστικά είναι τα φρένα, που αποτελούνται από κεραμικούς δίσκους και εξαπίστονες δαγκάνες, που πρέπει να χωρούν στις λιλιπούτειες για τη σημερινή εποχή ζάντες των 13 ιντσών της F1. Στο βίντεο που ακολουθεί, αποκαλύπτονται όλα τα τεχνολογικά μυστικά των φρένων στη Φόρμουλα 1.

Φόρμουλα 1: Φρενάρουν σα να πετούν αλεξίπτωτο | iefimerida.gr 0
Φόρμουλα 1: Φρενάρουν σα να πετούν αλεξίπτωτο | iefimerida.gr 1
Φόρμουλα 1: Φρενάρουν σα να πετούν αλεξίπτωτο | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ