Συμφώνησαν επί της αρχής να μείνουν μαζί – Την Τετάρτη η τελική κουβέντα - iefimerida.gr

Συμφώνησαν επί της αρχής να μείνουν μαζί – Την Τετάρτη η τελική κουβέντα

Δεν τα έσπασαν οι τρεις στο Μαξίμου – Την Τετάρτη ο τελικός γύρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί 3,5 ώρες συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης με αφορμή την ΕΡΤ, θέτοντας όλα τα ζητήματα επί τάπητος. Η συζήτηση άρχισε αλλά δεν τελείωσε. Θα συνεχιστεί την Τετάρτη το απόγευμα και τότε θα γνωρίζουμε αν πραγματικά εξέλιπε το ενδεχόμενο διάλυσης της τρικομματικής κυβέρνησης, όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη στις δηλώσεις τους οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης κατέστησαν σαφές ότι πριν υπάρξει η οριστική συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ.

Και οι δύο σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως τις θέσεις των κομμάτων τους που από την αρχή αντιτάχθηκαν στον «ξαφνικό της θάνατο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας. Από τον ανασχηματισμού που έτσι κι αλλιώς θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου αλλά κυρίως του τρόπου λήψης των αποφάσεων εντός της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου.

Τι δήλωσε ο Βενιζέλος

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη το απόγευμα γιατί αύριο υπάρχουν υποχρεώσεις. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα. Το βασικό είναι η προγραμματική βάση, οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης που βασίζεται στη θεσμική ισοτιμία των τριών κομμάτων θεσμική. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί

Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την ΕΡΤ, αλλά η ΕΡΤ δεν είναι το μόνο ή το βασικό αντικείμενο συζήτησης. Υπάρχει το θέμα σεβασμού της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και δημοκρατίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση που ανέχεται απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι για προχειρότητες. Εχουμε πολλά να πούμε γι αυτά που έγιναν αν ανοίξει αυτή η συζήτηση. Είμαστε υπέρ της ριζικής, της ριζοσπαστικής αλλαγής της ΕΡΤ, αλλά με θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από βουλή. Με σοβαρή μελέτη λειτουργίας, αλλά συμφωνημένη και ψηφισμένη από τη Βουλή. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει κόντρα στην πλειοψηφία.

Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ λέει αυτό που είπαμε. Καμία κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη ενός δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Κανείς δεν μπορεί να μαυρίσει την οθόνη, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό. Να διακόψει το ΡΙΚ, το Euronews. Αυτό είναι το μήνυμα.

Η απόφαση ΣτΕ επιτάσσει όλα τα οργανωτικά μέτρα να επαναληφθούν άμεσα για να αρχίσουν πάλι οι εκπομπές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με νόμιμο τρόπο.

Περιμένουμε από τον κ. Σαμαρά να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση και να κάνει όλες τις κινήσεις που επιτρέπουν να επαναθεμελιωθεί η ύπαρξη της ΕΡΤ. Ο κ. Σαμαράς φάνηκε να αποδέχεται αυτά που έχουμε πει και όλοι καταλαβαίνουν. Επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. Επείγει η ανάγκη ανασχηματισμού και η απόφαση για τη δημιουργία σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων.

Η απόφαση επιτάσσει να ανοίξει η ΕΡΤ γιατί δεν υπάρχει άλλος δημόσιος τηλεοπτικός φορέας ούτε μπορεί να συσταθεί σε μια νύχτα. Και με την έννοια δημόσιου τηλεοπτικού φορέα δεν εννοούμε το υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει άδεια.

Ο λαός δεν ανέχτηκε αυτό που έγινε, δεν ανέχτηκε την παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης. Δεν θέλει εκλογές, θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Το κλίμα ήταν φορτισμένο γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Δεν παίζει κανείς με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπειά μας. Και του λαού.

Τι δήλωσε ο Κουβέλης

Η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την ΕΡΤ επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ. Κατά συνέπεια αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά. Μία λειτουργία που ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού φορέα.

Είναι δικαίωμα του Ελληνα πολίτη στη μόρφωση, τον πολιτισμό και την πολιτική ενημέρωση.

Η απόφαση συντάσσεται με εκείνο το οποίο έχουμε πει, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.

Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ και από και πέρα, οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός να δρομολογηθούν.

Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ανέδειξε το γεγονός ότι κανείς δεν δικαιούται στο πλαίσιο τρικομματικής κυβέρνησης να λειτουργεί με μονομέρεια

Και ήταν μονομέρεια από την πλευρά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μάλιστα δεν υπογράφεται από τέσσερις υπουργούς.

Αυτό έδειχνε προχωρώντας στην ενέργεια αγνοώντας ότι κυβέρνηση στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα

Με το ζήτημα της ΕΡΤ είναι προφανές ότι ήρθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει και την ανάγκη συνλειτουργίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση που στηρίζουν.

Επιμένουμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα και από εκεί και πέρα τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις αλλά η επισπεύδουσα δύναμη.

Αλλο όμως οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα

Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση. Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και να εφαρμοστούν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη συνλειτουργία τη κυβέρνησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ