Ιράν: Νέος πρόεδρος ο μετριοπαθής κληρικός Ροχανί που θέλει να βάλει τέλος στην απομόνωση της χώρας - iefimerida.gr

Ιράν: Νέος πρόεδρος ο μετριοπαθής κληρικός Ροχανί που θέλει να βάλει τέλος στην απομόνωση της χώρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πανηγύριζαν οι οπαδοί του Χασάν Ροχανί την εκλογή του με ποσοστό πάνω από 50%, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να αγγίζει το 72%.

Ο ίδιος ο Ροχανί, πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε πως πέτυχε «μια νίκη της μετριοπάθειας έναντι του εξτρεμισμού».

Το σύνθημα του Ροχανί για την αποκατάσταση των διεθνών σχέσεων του Ιράν και της οικονομίας, που έχει πληγεί από τις κυρώσεις, καθώς και η έκκλησή του για μια «χάρτα δικαιωμάτων του πολίτη» αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ελκυστικές για μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που θέλουν να τερματισθεί η απομόνωση της Τεχεράνης.

«Η μετριοπάθεια νίκησε τον εξτρεμισμό», δήλωσε ο νικητής των εκλογών. Παρότι δεν θεωρείται μεταρρυθμιστής, ο Ροχανί κέρδισε την υποστήριξη των ακόμα δημοφιλών μεταρρυθμιστών ηγετών του Ιράν, οι οποίοι έχουν παραμερισθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η έκκλησή του για να τεθεί τέλος «στην εποχή του εξτρεμισμού» κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από την οικονομική κρίση και τους περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση και έτσι είχαν αντιταχθεί στην 8χρονη προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο 65χρονος Ροχανί, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά και ήταν ο μόνος κληρικός υποψήφιος στις εκλογές.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την Ουάσιγκτον. Ο επιτελάρχης του Ομπάμα έκανε λόγο για «ένα πιθανά ελπιδοφόρο μήνυμα» από την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι εάν ο Ροχανί «ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για το παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα, θα βρει σε εμάς εταίρους».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σε προειδοποιητικό ύφος ότι η διεθνής πίεση στο Ιράν δεν πρέπει να χαλαρώσει στον απόηχο της εκλογής του Ρουχανί και επεσήμανε ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο και δεν πρέπει τρέφουμε ευσεβείς πόθους για την νίκη Ρουχανί».

Από πλευράς του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του για την εκλογή Χασάν Ρουχανί υποστήριξε ότι ο κ. Ρουχανί είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα κάνει προσπάθειες, ώστε να μην υπάρξουν άλλες επιβολές διεθνών κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ είχε δεσμευτεί και για περισσότερες επαφές με τις δυτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ