Σαμαράς και Βενιζέλος «ρίχνουν γέφυρες» εν όψει της Τρόικα - iefimerida.gr

Σαμαράς και Βενιζέλος «ρίχνουν γέφυρες» εν όψει της Τρόικα

Σαμαράς και Βενιζέλος ρίχνουν γέφυρες εν όψει Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συσπειρώνεται η τρικομματική κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσία της Τρόικα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με τους Ελληνες αξιωματούχους, με αντικείμενο τα πολλά και ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σε διάφορους κρίσιμους τομείς.

Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της κυβέρνησης, με κορυφαία τη διάσταση απόψεων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οδήγησαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αντίστοιχα, αντιμετωπίζουν τη συνύπαρξη με τη ΝΔ ως ένα «γάμο συμφέροντος», με τα όποια θετικά και αρνητικά του στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση – υποστηρίζεται στο δημοσίευμα – η αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας αποτελεί μονόδρομο για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, καθώς η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν εξυπηρετεί κανέναν. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να συζητήσει με τους εταίρους του το θέμα της αντιμετώπισης δυσλειτουργιών στην κυβέρνηση, τη στιγμή όμως που ο κ. Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει πως απαιτείται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και ανασχηματισμός.

Εγκώμια στους εταίρους

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εξήρε την Κυριακή την προσπάθεια που κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης από το βήμα του προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

«Με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς έχουμε, ασφαλώς, πολλές διαφορές. Διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαφορετική ιστορική διαδρομή. Ομως δίνουμε το μήνυμα της ενότητας... Τραβάμε κουπί, χωρίς κακίες για τον τόπο, με διαφωνίες, ναι, για το καλό του τόπου. Κωπηλασία χρέους θα έλεγε ο ποιητής», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Οι εκκρεμότητες με την Τρόικα

Η συσπείρωση των τριών είναι επιβεβλημένη, καθώς οι νέες συζητήσεις με την Τρόικα οδηγούν σε αγώνα δρόμου τους Ελληνες αξιωματούχους. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ενόψει της έλευσης της Τρόικα, για τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το στίγμα της συνάντησης των δύο ανδρών, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στην ερώτηση για το ποια θέματα είναι τα σημαντικότερα:

«Είναι πολλά σημαντικά» απάντησε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, εάν έχουμε για παράδειγμα ζητήματα εσόδων, απάντησε πως «τα πάντα έχουμε, τα πάντα έχουμε ανοιχτά».

Προβληματισμός για το φόρο στα ακίνητα

Ψηλά στην ατζέντα της Τρόικα βρίσκεται η φορολογία των ακινήτων, θέτοντας το υπουργείο Οικονομικών σε κατάσταση συναγερμού. Το πρώτο που θα ζητήσουν οι δανειστές είναι το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, ο οποίος από τη στιγμή που θα αντικαταστήσει τον επιτυχημένο – κατά την Τρόικα – φόρο που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, θα πρέπει να είναι εξίσου αξιόπιστος και αποδοτικός.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα παραδοθεί – εκτός απροόπτου – στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν πολλά «κενά» που θα πρέπει να συμπληρωθούν στην τελευταία σύσκεψη της διακομματικής υπό τον Γ. Στουρνάρα και έχουν να κάνουν με το πώς θα διαφοροποιείται ο φόρος αναλόγως των χαρακτηριστικών των ακινήτων καθώς και με το πώς θα αποφευχθούν οι αδικίες στην αντιμετώπιση των εκτός σχεδίου ακινήτων που μπορεί να έχουν όμοια χαρακτηριστικά αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές.

Το «αγκάθι» των απολύσεων στο Δημόσιο

Την ώρα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δηλώνει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες 2.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, η Τρόικα δίνει περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου για τις πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη αναζητεί έναν μεγάλο φορέα-οργανισμό που θα αποτελέσει την κύρια πηγή για τη «συμπλήρωση» των 2.000 απολύσεων και την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων για την οποία χρόνος υλοποίησης παραμένει το τέλος του μηνός. Ως «επικρατέστερη λύση», όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής» εμφανίζονται μέχρι στιγμής τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ