Χρονικό μανδύα που κρύβει τα γεγονότα του παρελθόντος δημιούργησαν Αμερικάνοι ερευνητές - iefimerida.gr

Χρονικό μανδύα που κρύβει τα γεγονότα του παρελθόντος δημιούργησαν Αμερικάνοι ερευνητές

Χρονικό μανδύα που κρύβει τα γεγονότα του παρελθόντος δημιούργησαν Αμερικάνοι ερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικάνοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν χρονικές τρύπες στη ροή του φωτός, σβήνοντας γεγονότα του παρελθόντος, μέσω μίας οπτικής ίνας.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές του πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή της σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών 'Αντριου Γουάινερ και τον βοηθό του Τζόζεφ Λούκενς, κατάφεραν να κρύψουν το 46% από τα δεδομένα που μετέφερε το φως, ενώ ευελπιστούν στο μέλλον να αυξήσουν κι άλλο την αποδοτικότητα της μεθόδου τους.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη «χειραγώγηση» του χρονισμού των παλμών του φωτός, με δεδομένο ότι το φως που είναι ταυτόχρονα κύμα και σωματίδιο. Ετσι αν τη στιγμή που ένα κύμα ανεβαίνει, ένα άλλο κατεβαίνει, όταν συναντηθούν, αλληλοεξουδετερώνονται

Με τη μέθοδο αυτή, οι Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να δημιουργήσουν «τρύπες» στο φως, εξαφανίζοντας μέσα σε αυτές δεδομένα που μεταφέρει το φως μέσω των οπτικών ινών. Οι «χρονικές τρύπες» είναι δυνατό να επαναλαμβάνονται με συχνότητα 12,7 gigabits ανά δευτερόλεπτο, ταχύτητα κατάλληλη για εμπορικές εφαρμογές.

Ο μανδύας αυτός, στην πραγματικότητα δεν χειραγωγεί τον χρόνο, αλλά τα φωτόνια, τα σωματίδια του φωτός που μεταφέρουν τα γεγονότα στον χρόνο. Οπως εξηγεί ο Γουάινερ: «Φανταστείτε ότι παίρνουμε ένα τμήμα ποταμού και ωθούμε ένα μέρος του προς τα εμπρός κι ένα άλλο προς τα πίσω, έτσι ώστε να δημιουργούνται τρύπες εκεί όπου δεν υπάρχει πια καθόλου νερό...Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε τη ροή του φωτός, ωθώντας το εμπρός και πίσω στο χρόνο, αποφεύγοντας έτσι συμβάντα που αλλιώς θα το διατάρασσαν»

Μεταξύ άλλων δυνητικών πρακτικών εφαρμογών, ο μανδύας θα μπορούσε μελλοντικά να κάνει πολύ πιο ασφαλείς τις οπτικές τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο, «εξαφανίζοντας» τα μεταφερόμενα δεδομένα και κάνοντας έτσι δύσκολη τη ζωή σε όσους θα ήθελαν να κρυφακούσουν και να υποκλέψουν στοιχεία.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ένας ενιαίος χωροχρονικός μανδύας, που θα μπορεί να εξαφανίσει ταυτόχρονα τα αντικείμενα στο χώρο και τα συμβάντα στο χρόνο. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες και συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ