Business Insider: Η εξέγερση που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια στην Ελλάδα και κατέκλυσε τον κόσμο-Τα συγκλονιστικότερα στιγμιότυπα κοινωνικού αναβρασμού [εικόνες] - iefimerida.gr

Business Insider: Η εξέγερση που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια στην Ελλάδα και κατέκλυσε τον κόσμο-Τα συγκλονιστικότερα στιγμιότυπα κοινωνικού αναβρασμού [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε στην Ελλάδα με βίαιες αναταραχές και επεισόδια κατά των μέτρων λιτότητας. Τη σκυτάλη πήρε η Τυνησία, όπου στις 17 Δεκεμβρίου του 2011 ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι προέβη σε δημόσια αυτοπυρπόληση. Έπειτα, οι αναταραχές εξαπλώθηκαν ταχέως σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Τα διεθνή ΜΜΕ αποκάλεσαν αυτό το φαινόμενο ντόμινο «Αραβική Άνοιξη». Επρόκειτο όμως για κάτι πολύ μεγαλύτερο σε όγκο και σημασία.

Τα επιβληθέντα από τις δυτικές κυβερνήσεις μέτρα λιτότητας πυροδότησαν ένα ευρύ φάσμα μαζικών αντιδράσεων: στη δίνη της παγκόσμιας αναταραχής εισήλθαν με διαφορετικό, αλλά εξίσου βαρύνοντα βαθμό έντασης η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, εχάτως η Τουρκία και οι αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις πολιτών στις μητροπόλεις του κόσμου, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής σηματοδότησαν τα τελευταία τρία χρόνια την ανάδυση ενός παγκόσμιου φαινομένου, το οποίο μοιάζει να ξεσπάει με απρόβλεπτη δυναμική σε αναπάντεχες κάθε φορά εστίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ