Λαθρέμποροι που ξέπλεναν χρήμα προσπάθησαν να τραβήξουν 67.000 ευρώ από ΑΤΜ - iefimerida.gr

Λαθρέμποροι που ξέπλεναν χρήμα προσπάθησαν να τραβήξουν 67.000 ευρώ από ΑΤΜ

Λαθρέμποροι που ξέπλεναν χρήμα προσπάθησαν να τραβήξουν 67.000 ευρώ από ΑΤΜ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη σύλληψη δύο ατόμων με τις κατηγορίες για πλαστογραφία, απάτη και νομιμοποίηση εξόδων από παράνομες δραστηριότητες προχώρησε η Αστυνομία έπειτα από έρευνα, ενώ οι δύο συλληφθέντες φέρεται να συνδέονται με διακίνηση χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, ενώ είχαν λογαριασμούς σε τράπεζες στις Δυτικές Ινδίες για «ξέπλυμα χρήματος».

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο 42χρονος και η 33χρονη που συνελήφθησαν στις 27 Μαΐου είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος το οποίο «ξέπλενε» μεγάλα χρηματικά ποσά προερχόμενα από δραστηριότητες διακίνησης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, ενώ μέσα σε ένα μήνα, μέχρι να συλληφθούν, είχαν σηκώσει 1.153.000 ευρώ από ΑΤΜ, χρησιμοποιώντας κάρτες τεσσάρων τραπεζών που εδρεύουν στις Δυτικές Ινδίες.

Οι έρευνες, μάλιστα, οδήγησαν την αστυνομία σε ένα εργαστήριο όπου γινόταν τήξη χρυσού και άλλων ευγενών μετάλλων.

Ο 42χρονος κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα δύο άτομα, τα οποία αναζητούνται προκειμένου να εξακριβωθεί και ταυτοποιηθεί πλήρως η συμμετοχή τους στις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από πληροφορίες που περιήλθαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για οργανωμένη δράση ατόμων που προβαίνουν σε συστηματικές αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από ΑΤΜ, με τη χρήση «ύποπτων» τραπεζικών καρτών ανάληψης σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επειτα από συντονισμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας και με τη συνεργασία όλων των ελληνικών τραπεζών, από τις οποίες έκαναν αναλήψεις τα μέλη του κυκλώματος, εντοπίστηκαν ο 42χρονος με τη 33χρονη, το απόγευμα της 27.05.2013, στην Καλλιθέα Αττικής, ύστερα από αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι εστάλησαν άμεσα στο σημείο γι' αυτό τον σκοπό.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 14 κάρτες αναλήψεων, τύπου Maestro, τράπεζας που εδρεύει στις Δυτικές Ινδίες, καθώς και 1.900 ευρώ από ανάληψη που είχαν πραγματοποιήσει πριν από τη σύλληψή τους.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι τον τελευταίο μήνα (χρονικό διάστημα από 29.04 έως 27.05) με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία και με τη χρήση των συγκεκριμένων καρτών, που βρέθηκαν στην κατοχή τους, είχαν πραγματοποιήσει τις αναλήψεις ύψους 1.153.600 ευρώ, ενώ επιχείρησαν να εκταμιεύσουν 67.100 ευρώ από ΑΤΜ, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες έκαναν αναλήψεις από συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, που έχουν ανοιχτεί στις τράπεζες των Δυτικών Ινδιών, προφανώς για να ξεπλύνουν παράνομο χρήμα.

Επειδή δεν έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, ενημερώθηκε και η Ιντερπόλ, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση των χρημάτων και οι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, διερευνάται το συνολικό ύψος της απάτης και η πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Μετά τη σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια τους, όπου στο σπίτι του 42χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm, ενώ κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ακόμα, σε αιφνιδιαστική έρευνα, που ενήργησε κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία εισαγγελέα, σε κατάστημα όπου εργαζόταν ο 42χρονος, εντοπίστηκε εγκατεστημένο ολοκληρωμένο χυτήριο για την τήξη και την επεξεργασία μετάλλων (πιθανόν ευγενών μετάλλων), ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια των 9 mm, το οποίο ήταν επιμελώς κρυμμένο μέσα σε ειδική κρύπτη σε καναπέ που βρισκόταν στο χώρο, ένας γεμιστήρας με έξι φυσίγγια 32 AUTO, δύο κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια συσκευή αποθήκευσης (USB), ένας σκληρός δίσκος, διάφορα χαρτονομίσματα Ρουμανίας και Τουρκίας, τρεις σφραγίδες ξένων εταιρειών, έξι γραμμάτια συνολικού ποσού 15.000 ευρώ, πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων και πλήθος φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων (δελτία αποστολής - τιμολόγια, βιβλιάρια καταθέσεων, δελτία κατάθεσης, έγγραφα τραπεζών κ.λπ.), που σχετίζονται με την παράνομη δράση τους.

Όλα τα παραπάνω κατασχεθέντα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης και η αρμόδια τακτική ανακρίτρια διέταξε την προφυλάκισή τους.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της δράσης των εμπλεκομένων, αλλά και η πιθανή συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ