Διπλό παράθυρο για κούρεμα του χρέους από τον επικεφαλής του Eurogroup - iefimerida.gr

Διπλό παράθυρο για κούρεμα του χρέους από τον επικεφαλής του Eurogroup

Διπλό παράθυρο για κούρεμα του χρέους από τον επικεφαλής του Eurogroup
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκρατημένη ικανοποίηση είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, είναι το διπλό παράθυρο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που ανοίγεται από τώρα έως τον Απρίλιο του 2014 και οι ευμενείς συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-2016.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι:

  • Είναι ανοικτό και θα εξεταστεί φέτος τον Ιούνιο το ενδεχόμενο να περάσει αναδρομικά η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απ' ευθείας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τα 50 δισ. ευρώ που τώρα βαρύνουν τον χρέος και άρα τον κρατικό προϋπολογισμό θα φύγουν από τις πλάτες του ελληνικού λαού και αυτό θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη ανάσα.
  • Αν χρειαστεί τον Απρίλιο του 2014 θα εξεταστεί από το Eurogroup το ενδεχόμενο του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με διαγραφή μέρους των οφειλομένων είτε με επιμήκυνση ή και με άλλους τεχνικούς τρόπους.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015- 2016, ανέφερε ότι «δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση».

Στο πλαίσιο αυτών των διαρθρωτικών μέτρων στην ευρωζώνη, ο κ. Ντάισελμπλουμ έθεσε και το ζήτημα των περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας. Ενώ, ερωτηθείς ειδικά για την πιθανότητα χρονικής επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος έχει να κάνει με την προσήλωση και των δύο πλευρών (Ελλάδας και ευρωζώνης), και δεν νομίζει ότι χρειάζεται να γίνει τώρα λόγος για περαιτέρω επιμήκυνσή του.

Στον πρόλογό του, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και θέλησε να συγχαρεί την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα». Είπε ότι υπάρχουν πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη και στην Ελλάδα από το 2014.

Οι δηλώσεις αυτές αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση στην κυβέρνηση η οποία όμως «καίγεται» γιατί το φθινόπωρο που έρχεται θα πρέπει να έχει μια σαφέστερη εικόνα για το ύψος του χρέους, καθώς θα πρέπει να συζητηθούν με την Τρόικα και να αποφασιστούν τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016 προκειμένου να βγει ισοσκελισμένο το Μνημόνιο.

Το αίτημα Σαμαρά για τη μείωση του ΦΠΑ

Πάντως στη συνάντηση που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε στον κ. Ντάισελμπλουμ μεταξύ άλλων και το επιτακτικό αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ενόψει και της τουριστικής σεζόν που αναμένεται να φέρει 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες στη χώρα.

Βενιζέλος: Τι συζητήσαμε στο γεύμα

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το γεύμα που παρετέθη προς τιμήν του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε, πώς πήγε;

Ευ.Βενιζέλος: H συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ ήταν φιλική και ενδιαφέρουσα. Αλλά πέρα από τα γενικότερα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, εμάς όπως καταλαβαίνετε, μας ενδιαφέρουν τα επείγοντα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Το πρώτο θέμα είναι τα προγράμματα για την ανεργία. Να μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικαστικά, γραφειοκρατικά. Δεύτερον, το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, γιατί αυτό και την ψυχολογία της αγοράς θα την επηρεάσει πάρα πολύ θετικά.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους και φυσικά θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει η βιωσιμότητα του προγράμματος, που είναι κάτι παραπάνω από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, να διασφαλιστεί μέσα από τη δυναμική του προγράμματος. Και αυτά νομίζω ότι έχουν γίνει αντιληπτά από τους εταίρους μας.

Δημοσιογράφος: Με τον πρωθυπουργό συζητήσατε το ενδεχόμενο συμβιβασμού για το αντιρατσιστικό κύριε Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Οχι, δεν συζητήσαμε για το αντιρατσιστικό, συζητήσαμε με τον κ. Ντάισελμπλουμ για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τη διαρκή διαπραγμάτευσή μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Δημοσιογράφος: Για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έγινε κουβέντα;

Eυ. Βενιζέλος: Εγινε κουβέντα για όλα όσα περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Εurogroup. To Εurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν προβλέψει ρητά στα ανακοινωθέντα τους, ότι θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, μόλις επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό είναι ένα δεδομένο της διαπραγμάτευσής μας, της συμφωνίας μας. Είναι κάτι που υπάρχει στη δυναμική του PSI και της μείωσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο του 2012, όπως και η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης. Εδώ αγωνιζόμαστε επί χρόνια, επί μήνες, στο πλαίσιο μίας στρατηγικής και πρέπει αυτά όλα να τα θυμίζουμε πάντα, γιατί φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για δημοσιονομικούς στόχους, όπως το έλλειμμα ή μόνο το χρέος. Πρέπει να μιλάμε και για την κοινωνική συνοχή, για την ανεργία των νέων, για την κοινωνία και τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους αριθμούς.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Ντάισελμπλουμ πώς αντέδρασε;

Eυ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν χειρίζεται τεχνικά το θέμα. Αντιλαμβάνεται όμως, όπως κάθε Ευρωπαίος υπουργός, ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την αγορά. Και δεν είναι δυνατόν σε έναν τομέα τόσο κρίσιμο για την Ελλάδα, γιατί εφάπτεται με την τουριστική αγορά και ιδίως με την αγορά των θερινών διακοπών στην Ελλάδα να μην κάνουμε μία κίνηση, γιατί το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό, όταν ελήφθη.

Κοιτάξτε, το έχω πει και άλλη φορά: Λάβαμε δύσκολα προσωρινά μέτρα για να βγούμε από την περιδίνηση, από τον κλονισμό, να κρατηθούμε όρθιοι. Αυτά τα προσωρινά μέτρα πρέπει τώρα να αντικατασταθούν. Αυτό αφορά και τον ΦΠΑ στην εστίαση, αφορά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ, το ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, χωρίς επιβάρυνση των πραγματικών αγροτών.

Δημοσιογράφος: Θα ξανασυναντηθείτε την επόμενη εβδομάδα;

Eυ. Βενιζέλος: Τη στιγμή που πρέπει.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ