Στην Ιταλία κόβουν – μαχαίρι την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα εν μια νυκτί - iefimerida.gr

Στην Ιταλία κόβουν – μαχαίρι την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα εν μια νυκτί

Στην Ιταλία κόβουν – μαχαίρι την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα εν μια νυκτί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος στην κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα βάζει το σχέδιο νόμου που ενέκρινε κατά το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, το οποίο και αναμένεται να υποβληθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα των τριών Μνημονίων και χιλίων προβλημάτων η αντίστοιχη συζήτηση σέρνεται συνεχώς με μισόλογα και αντιδράσεις, η κυβέρνηση Λέτα προτείνει να καταργηθεί η στήριξη των κομμάτων προς τα κόμματα. Ως τώρα, τα κόμματα κάλυπταν τις εκλογικές δαπάνες τους με κρατική επιχορήγηση.

Αίσθηση, ακόμη, προκαλεί ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας δεν είναι και η πιο σταθερή της χώρας, καθώς σχηματίστηκε έπειτα από πολλές αναταράξεις και κλυδωνισμούς.

Με βάση το νομοσχέδιο αυτό όμως, αν το εγκρίνουν η βουλή και η γερουσία, στα ιταλικά κόμματα θα παρέχονται μόνον οικονομικές διευκολύνσεις.

Προβλέπεται πως θα καταβάλλεται ένα 2‰ από τα χρήματα των φορολογουμένων στα κόμματα εκείνα που θα υιοθετήσουν ένα καταστατικό «το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία». Με τα ποσά αυτά θα προσφέρονται υποδομές για την πραγματοποίηση κομματικών συνεδρίων και πολιτικές δραστηριότητες. Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα να εκπίπτουν από το φόρο οι δωρεές από μέρους των εκλογέων.

Για δωρεές μέχρι 5.000 θα μπορεί να εκπίπτει το 52% του ποσού και για δωρεές μέχρι 10.000 το ποσοστό θα μειώνεται στο 26%. Η οριστική κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης αναμένεται να ισχύσει οριστικά από το 2016. Η κυβέρνηση Λέτα όμως επιθυμεί την βαθμιαία ουσιαστική περιστολή της από φέτος.

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η βαθιά αυτή τομή στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής θα αναγκάσει τα κόμματα να προχωρήσουν σε ουσιαστική αναδιοργάνωση. Οι 180 μόνιμοι υπάλληλοι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος κινδυνεύουν να οδεύσουν σύντομα —όπως επανέλαβαν σήμερα πολλοί αναλυτές— στο ταμείο ανεργίας. Σχέδια αυστηρής μείωσης του προσωπικού εκπονούνται, παράλληλα, και στο κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας.

Η πρωτοβουλία ακολουθεί τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και υπεξαιρέσεων που συγκλόνισαν την πολιτική σκηνή στην Ιταλία, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης Λέτα. Στο θέμα αναφέρθηκε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ο 47χρονος Ιταλός πρωθυπουργός.

Βάσει του σημερινού σχεδίου νόμου αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεν μετατραπεί σε κόμμα με νέο καταστατικό, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα νέα αυτά μέτρα «έμμεσης στήριξης» των πολιτικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ