Boυτιά στην κατανάλωση -Τρόφιμα, καύσιμα, ρούχα τα πρώτα θύματα [στοιχεία] - iefimerida.gr

Boυτιά στην κατανάλωση -Τρόφιμα, καύσιμα, ρούχα τα πρώτα θύματα [στοιχεία]

«Ναυάγιο» στη ζήτηση και τις λιανικές πωλήσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Συνεχίζεται η «βουτιά» των λιανικών πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης ανάλογη με αυτή του 2012 (στα επίπεδα του 7% και πάνω) και ενισχύοντας τις αναλύσεις της Κομισιόν και διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τις οποίες η ανάκαμψη θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στις ιδιωτικές επενδύσεις, αφού η εσωτερική ζήτηση είναι σχεδόν «πεθαμένη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το Μάρτιο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε πτώση 5,6%, ενώ εάν εξαιρεθεί ο τομέας των καυσίμων, η πτώση διαμορφώνεται στο 6,4%. Από τη «βουτιά» αυτή δεν γλίτωσαν ούτε καν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (super markets), στα οποία η πτώση των πωλήσεων έφτασε στο 4,8%, ενώ στα πολυκαταστήματα η πτώση ήταν της τάξης του 2,5%, στα καύσιμα 1,1%, στα φαρμακευτικά- καλλυντικά 10,8%, στα είδη ένδυσης- υπόδησης 15,6%, στα είδη οικιακού εξοπλισμού 11,8%. Η μοναδική αύξηση (4,5%) καταγράφηκε στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και τσιγάρων.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη εάν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία που αφορούν συνολικά στο α΄ 3μηνο, καθώς η πτώση των πωλήσεων (εξαιρουμένων των καυσίμων) έφτασε στο 12,3%! Στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων η πτώση έφτασε στο 11,9%, στα πολυκαταστήματα στο 4,2%, στα καύσιμα στο 13%, σε τρόφιμα- ποτά στο 7,3%, σε φαρμακευτικά- καλλυντικά στο 16,2%, στα είδη ένδυσης- υπόδησης στο 12%, στα είδη οικιακού εξοπλισμού στο 13,4%, στα είδη βιβλίου- χαρτικών στο 6,6%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ