Πρωτοποριακό οπτικό τεστ νοημοσύνης μελετά το υποσυνείδητο του εγκεφάλου - iefimerida.gr

Πρωτοποριακό οπτικό τεστ νοημοσύνης μελετά το υποσυνείδητο του εγκεφάλου

Πρωτοποριακό τεστ νοημοσύνης βασίζεται στο οπτικό πεδίο του ατόμου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα νέο τεστ νοημοσύνης, έρχεται να ανατρέψει τους μέχρι σήμερα γνωστούς τρόπους μέτρησης του IQ, αφού βασίζεται καθαρά σε οπτικά τεστ που μελετούν τις υποσυνείδητες ικανότητες του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες το σύντομο οπτικό τεστ μπορεί να αποκαλύψει το δείκτη νοημοσύνης κάποιου μετρώντας την υποσυνείδητη ικανότητα του εγκεφάλου να απομονώνει αυτόματα τις κινήσεις στο βάθος και στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου και να επικεντρώνει την προσοχή του μόνο σε ότι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Ντούτζε Τάντιν του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ,ζήτησαν από εθελοντές να παρακολουθήσουν σύντομης διάρκειας βίντεο κλιπ με μαύρες και άσπρες μπάρες διαφόρων μεγεθών, που κινούνταν σε μια οθόνη και οι οποίες, άλλοτε συγκεντρώνονταν στο κέντρο, άλλοτε απλώνονταν σε όλο το εύρος της οθόνης, ενώ στη συνέχεια, υπέβαλλαν τους εθελοντές σε παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης.

Οπως αποδείχθηκε, όσοι εθελοντές ήταν πιο ικανοί στο να επικεντρώνονται στις μπάρες στο κέντρο, είχαν ταυτόχρονα και το υψηλότερο «σκορ» (IQ) στα νοητικά τεστ. Το πείραμα αυτό έρχεται παράλληλα να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν ταχύτερα αντανακλαστικά.

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης εστιάζουν ευκολότερα την προσοχή τους στο κέντρο μιας εικόνας, «καταπιέζοντας» στον εγκέφαλό τους τις άλλες κινήσεις στο βάθος ή στο περιθώριο του οπτικού πεδίου.

Αντίθετα, όσο, μεγαλώνει το οπτικό πεδίο και η εικόνα γίνεται μεγαλύτερη, τόσο οι πιο έξυπνοι δυσκολεύονται να συλλάβουν όλες τις κινήσεις, γι' αυτό όσοι εθελοντές είχαν μεγαλύτερο IQ, δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των ράβδων που απλώνονταν τόσο στο επίκεντρο όσο και στην υπόλοιπη οθόνη.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, ο λόγος που οπτική αντίληψη σχετίζεται με τη νοημοσύνη είναι γιατί καθώς ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται καθημερινά από ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το πόσο καλά αποκλείει εκείνες τις οπτικές πληροφορίες που θεωρεί άχρηστες.

Είναι η πρώτη φορά που ένα καθαρά αισθητηριακό τεστ αποδεικνύεται ότι σχετίζεται τόσο στενά με τα τεστ νοημοσύνης και οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι, αφού υποστηρίζουν ότι μελλοντικά θα μπορούσε να παρέχει,μια μη λεκτική και πολιτισμικά απροκατάληπτη μέθοδο μέτρησης της νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ