Οταν ο Τσόρτσιλ έκανε «κόντρα» με τον Στάλιν για το ποιος θα πιει πιο πολύ κρασί - iefimerida.gr

Οταν ο Τσόρτσιλ έκανε «κόντρα» με τον Στάλιν για το ποιος θα πιει πιο πολύ κρασί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «φως» έρχεται το παρασκήνιο της συνάντησης του Ουίνστον Τσόρτσιλ με τον Ιωσήφ Στάλιν στη Μόσχα το 1942, σε έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο ανδρών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα αρχεία, φαίνονται αναφορές του Βρετανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σερ Αλεξάντερ Κάντογκαν, ο οποίος είχε παρευρεθεί στη συνάντηση του Στάλιν, του Τσόρτσιλ και του τότε υπουργού Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Μολότοφ, λίγες ώρες αφότου είχε ξεκινήσει.

Οπως περιγράφει ο ίδιος, στο τραπέζι «υπήρχαν φαγητά όλων των ειδών απλωμένα στο τραπέζι και αναρίθμητα άδεια μπουκάλια κρασιού κι άλλων οινοπνευματωδών ποτών».

Ο Κάντογκαν, περιγράφει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών, τονίζοντας ότι ενώ αρκετές φορές το μεταξύ τους κλίμα ήταν καλό στη συνέχεια οι μεταπτώσεις στην ψυχολογία του Στάλιν το κατέστρεφαν. Οπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «την προηγούμενη συμφωνούσαν και την επαύριο ο Στάλιν άλλαζε γνώμη. Όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο που ήταν μέσα στα μέλια και μετά έγινε χαλασμός. Μία παράξενη τακτική που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα» σημειώνει ο Κάντογκαν, ο οποίος παράλληλα υποστηρίζει ότι στο επίμαχο δείπνο το 1942 στη Μόσχα, όπου βρήκε πολλά άδεια μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών, ο Τσόρτσιλ παραπονιόταν για πονοκέφαλο αλλά συνέχισε να ανταγωνίζεται τον ηγέτη της ΕΣΣΔ στην κατανάλωση κρασιού, ενώ όπως υποστηρίζει «κάποια στιγμή ο Στάλιν είπε ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις του Τσόρτσιλ, ωστόσο, θαυμάζει το πνεύμα τους και τις ιδέες από τις οποίες διαπνέονται».

Η αναφορά του Κάντογκαν περιλαμβάνεται σε ένα αρχείο 600 διπλωματικών επιστολών της βρετανικής κυβέρνησης από την αρχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, που «ανοίχτηκαν» πρόσφατα από το Foreign Office, αναφέρουν τα Νέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ