Ένας παιδικός σταθμός χωρίς «αγόρια» και «κορίτσια» - iefimerida.gr

Ένας παιδικός σταθμός χωρίς «αγόρια» και «κορίτσια»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια προσπάθεια να εξαλείψει στερεότυπα και διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα ένας δημόσιος παιδικός σταθμός στη Στοκχόλμη αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί στο λεξιλόγιό του λέξεις όπως αγόρι και κορίτσι και αποφεύγει να αναφέρεται στα παιδία ως «αυτός» ή «αυτή» προτιμώντας να αποκαλεί τα παιδιά «φίλους».

Το προσωπικό του σταθμού χρησιμοποιεί ουδέτερες εκφράσεις οι οποίες κάποιες φορές δεν υπάρχουν στο επίσημο λεξιλόγιο της Σουηδικής γλώσσας, ακολουθώντας συμβουλές από ειδικούς παιδαγωγούς που έχουν προσληφθεί στο συγκεκριμένο σταθμό.

Κάποιες φορές τα παιδιά ακούν παραμύθια στα οποία υπάρχουν και ρόλοι με γκέι και λεσβίες ενώ αποφεύονται όσα κλασσικά παραμύθια αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα, όπως η Χιονάτη και η Σταχτομπούτα.

«Η κοινωνία απαιτεί από τα κορίτσια να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, να έιναι ευγενικά και όμορφα, ενώ για τα αγόρια να είναι αρρενωπά, σκληρά και εξωστρεφή» αναφέρει ένας δάσκαλος του σταθμού. «Το σχολείο μας τους δίνει μια φανταστική ευκαιρία να είναι ότι ακριβώς θέλουν να είναι.

Σύμφωνα με έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2010, γη Σουηδία και άλλες τρεις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ηγούνται παγκοσμίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των φύλων. Η Σουηδία θεωρείται επίσης πρωτοπόρος σε ότι αφορά τη νομιμοποίηση γκέι και λεσβιακές σχέσεις.

Αν και τα σχέδια του συγκεκριμένου παιδικό σταθμού είχαν θετική αποδοχή δεν έλειψαν και αντιδράσεις. Κάποιοι γονείς αναφέρουν πως η μανία με την ισότητα των δύο φύλων, αρχίζει και ξεφεύγει στη Σουηδία, αναφέροντας πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διάκριση των δύο φύλων εφόσον δίνεται σημασία στην ισότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ