Σάλος στην Ιταλία: Τα λόμπι πληρώνουν μετρητά βουλευτές για να περνούν τροπολογίες - iefimerida.gr

Σάλος στην Ιταλία: Τα λόμπι πληρώνουν μετρητά βουλευτές για να περνούν τροπολογίες

Σάλος στην Ιταλία: Τα λόμπι πληρώνουν μετρητά βουλευτές για να περνούν τροπολογί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρές καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών από μεγάλες εταιρείες ώστε να νομοθετούν με βάση τα συμφέροντά τους κλονίζουν την πολιτική σκηνή της Ιταλίας και προκαλούν αιτήματα για μεγαλύτερη διαφάνεια στη δραστηριότητα των λόμπι.

Ο σάλος ξέσπασε έπειτα από δηλώσεις μέλους του γραφείου ενός Ιταλού γερουσιαστή στην εκπομπή σατιρικής και ερευνητικής δημοσιογραφίας Λε Ιένε, ο οποίος υποστήριζε ότι μυστικές καταβολές μετρητών σε «μερικά» μέλη του κοινοβουλίου είναι υπόθεση ρουτίνας.

«Κάθε μήνα μερικές πολυεθνικές, τα αποκαλούμενα λόμπι, περιφέρονται σε αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου για να συναντήσουν εμάς τους βοηθούς και να μας δώσουν χρήματα για να τα δώσουμε στους κοινοβουλευτικούς μας», ανέφερε το μέλος του γραφείου του γερουσιαστή σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ.

Οι πληρωμές γίνονται με στόχο «όταν υπάρχουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο σε επίπεδο επιτροπής ή της ολομέλειας, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ των συμφερόντων της επιχείρησης που τους πληρώνει», δήλωσε ο ίδιος διευκρινίζοντας πως οι βιομηχανίες του καπνού, των τυχερών παιγνιδιών και της υγείας εμπλέκονται στη διαφθορά.

Αρκετοί κοινοβουλευτικοί επισήμαναν πως είναι δύσκολο να ελεγχθούν πληροφορίες οι οποίες δίνονται ανωνύμως. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ζήτησε από τον εργαζόμενο που έκανε τις καταγγελίες να καταθέσει επισήμως ενώπιον εισαγγελέων ώστε να διενεργηθεί πλήρης έρευνα.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς είναι συνηθισμένα στην ιταλική πολιτική και η αποστροφή έναντι της κατεστημένης άρχουσας τάξης πιστεύεται ότι συνέβαλε στην επιτυχία του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων που πήρε το ένα τέταρτο των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

«Είναι ανάγκη να καταθέσουμε αμέσως ένα νόμο που να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς και τα λόμπι», δήλωσε η Λάουρα Ραβέτο, μέλος του συντηρητικού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας.

Ο Αντόνιο Μισιάνι, μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες και υποστήριξε την πρόταση της Ραβέτο να δημιουργηθεί ένα μητρώο των ανθρώπων των λόμπι, όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ