Το καυσαέριο ευθύνεται για την αύξηση της κακής χοληστερίνης σύμφωνα με νέα έρευνα - iefimerida.gr

Το καυσαέριο ευθύνεται για την αύξηση της κακής χοληστερίνης σύμφωνα με νέα έρευνα

Το καυσαέριο ευθύνεται για την κακή χοληστερίνη σύμφωνα με νέα έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτει μία ακόμη επικίνδυνη επίδραση του καυσαερίου στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την «καλή» χοληστερόλη σε «κακή».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χέσους Αράουχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Λος Άντζελες (UCLA), έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία έβαζαν για λίγες ώρες καθημερινά μπροστά σε εξατμίσεις ντίζελ.

Υστερα από δύο εβδομάδες έκθεσης των ζώων στις εξατμίσεις των οχημάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές στην λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), («καλή» χοληστερόλη) η οποία έχανε τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, με συνέπεια να συμβάλει και αυτή πλέον στο φράξιμο των αρτηριών, όπως η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) («κακή» χοληστερόλη).

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που παράγουν οι εξατμίσεις, περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, μετά από δύο εβδομάδες έκθεσης στη ρύπανση, τα πειραματόζωα είχαν οξειδωτικές βλάβες στο αίμα και το συκώτι τους, οι οποίες μάλιστα δεν αποκαταστάθηκαν όταν τα ποντίκια ανέπνευσαν ξανά καθαρό αέρα.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την «μεταμόρφωση» της χοληστερόλης σε παράγοντα οξείδωσης και αθηρωμάτωσης, με συνέπεια τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, τις οποίες μπορεί να φράξει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ