Επίτροπος Μάλστρομ: Ανησυχούμε ιδιαίτερα με τα κρούσματα βίας στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Επίτροπος Μάλστρομ: Ανησυχούμε ιδιαίτερα με τα κρούσματα βίας στην Ελλάδα

Επίτροπος Μάλστρομ: Ανησυχούμε ιδιαίτερα με τα κρούσματα βίας στην Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανησυχία της για τα κρούσματα βίας που εκδηλώνονται στην Ελλάδα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της επιτρόπου της, αρμόδιας για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα η κυρία Μάλστρομ ανέφερε πως ο νέος νόμος, για τον οποίο ενημερώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, «μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση». «Ενας νόμος -όμως- δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η ελληνική κοινωνία έχει τον πρώτο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δείχνει ότι από πλευράς πολιτείας υπάρχει μια σταθερή στάση έναντι της ρητορικής της βίας», πρόσθεσε η κυρία Μάλστρομ.

Τον ρόλο της ελληνικής κοινωνίας ανέδειξε επίσης η επίτροπος όταν αναφέρθηκε στις «ακατάλληλες συνθήκες κράτησης» μεταναστών και αιτούντων άσυλο, όπου «η κράτηση εφαρμόζεται σε όλους, χωρίς να γίνεται διάκριση και επιλογή και αντί να φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής».

Επισημαίνοντας ότι πέραν των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης - «ευτυχώς κάποια κέντρα κράτησης έκλεισαν κι αυτό ήταν μια καλή είδηση», είπε- οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων είναι χρονοβόρες και η πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες δύσκολη, η κυρία Μάλμστρομ τόνισε πως η Επιτροπή «προσφέρει την αλληλεγγύη της και την ετοιμότητά της να βοηθήσει την Ελλάδα, όμως η ελληνική κοινωνία έχει τον κεντρικό ρόλο».

Επ΄αυτού η επίτροπος παρατήρησε επίσης ότι υπάρχουν διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί- από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το ταμείο για τα σύνορα και τα διαρθρωτικά ταμεία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μάλμστρομ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα -ακόμη και πριν από την κρίση- δέχθηκε μεγάλη πίεση από παράνομους μετανάστες, διευκρίνισε όμως ότι οι αριθμοί δεν απέχουν πολύ ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

«Σε σύνολο 427.000 παράνομων μεταναστών που εισήλθαν πέρυσι στην ΕΕ, στην Ελλάδα ήρθαν οι 72.000, στη Γερμανία οι 65.000 και στην Ισπανία οι 50.000», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «σε κάποια κέντρα κράτησης στην Ελλάδα οι συνθήκες ήταν τρομακτικές. Ίσως καθυστερήσαμε κι εμείς στις αντιδράσεις μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου και πρέπει η Ελλάδα, που στην αρχή δεν είχε πολύ λειτουργική στάση, να σταθεί πια στο ύψος των διεθνών προδιαγραφών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ