Τα τρία προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για να έρθει η δόση του Ιουνίου - iefimerida.gr

Τα τρία προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για να έρθει η δόση του Ιουνίου

Τα τρία προαπαιτούμενα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να έρθει η δόση του Ι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Υπό προϋποθέσεις θα εκταμιευθεί η δόση των 3,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο β΄ τρίμηνο του έτους και για την οποία άναψε πράσινο φως το Eurogroup, καθώς όπως επισημαίνει το σχετικό ανακοινωθέν, θα πρέπει να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα- τρία τον αριθμό- που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις εκκρεμότητες που καταγράφει η Εκθεση της Κομισιόν, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στο πεδίο της συλλογής φόρων, της πλήρους απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων, της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, πεδία που «φωτογράφισε» ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πέρα από αυτά και πέρα από τις εκκρεμότητες που καταγράφει η Έκθεση της Κομισιόν, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στο πεδίο της συλλογής φόρων, της πλήρους απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων, της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, πεδία που «φωτογράφισε» ο επικεφαλής του EUROGROUP.

Σύμφωνα με την Εκθεση, τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν προχωρήσει είναι η αύξηση των γενόσημων στο 35% του συνόλου των φαρμάκων, η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία, η θεσμοθέτηση μιας νέας, σταθερής διαδικασίας ευθυγράμμισης αντικειμενικών- εμπορικών τιμών των ακινήτων, η μεταφορά 40 νέων ακινήτων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, αυτό που θεωρείται ως «κλειδί» για την επιτυχία του Προγράμματος είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί κατά της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενίσχυση τους, προκειμένου αφενός να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αφετέρου να στείλει μήνυμα δικαιοσύνης στους πολίτες που έχουν σηκώσει έως τώρα το βάρος της προσαρμογής, εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση στα τελευταία 2 χρόνια του Προγράμματος, όπου η ανεργία θα παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Όλι Ρεν επιχείρησε, επίσης, να «μαζέψει» τις προβλέψεις της Κομισιόν για δημοσιονομικό «κενό» 8 δισ ευρώ στη διετία 2015- 2016, που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα το Φθινόπωρο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αρμόδιος Επίτροπος παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει απόκλιση σε σχέση με τη προ 4μήνου πρόβλεψη της Κομισιόν για «κενό» περίπου 4 δισ. ευρώ, αλλά συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη από το 2014 και μετά μπορεί να είναι υψηλότερη άρα και το «κενό» μικρότερο από τις νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Αθήνα συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα δεν έκρυψαν, πάντως, τη δυσφορία τους γι' αυτές τις προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14, τόνισαν με νόημα τα εν λόγω στελέχη παραπέμποντας αφενός στη πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για «κενό» 2,5 δισ ευρώ, αφετέρου στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που στηρίζεται στην επίτευξη πάση θυσία πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος κιόλας, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η απόφαση των Ευρωπαίων για περαιτέρω μείωση του Χρέους, κάτι που θα περιορίσει δραστικά και τις χρηματοδοτικές/ δημοσιονομικές ανάγκες της τελευταίας διετίας του Προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι προσερχόμενος στο EUROGROUP, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, παραπέμποντας στην απόφαση για νέα μείωση του Χρέους εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ