Στο Πακιστάν οι κάλπες άνοιξαν με βομβιστική επίθεση, ενώ ο διεθνής Τύπος εξωθείται σε αποχώρηση από τη χώρα - iefimerida.gr

Στο Πακιστάν οι κάλπες άνοιξαν με βομβιστική επίθεση, ενώ ο διεθνής Τύπος εξωθείται σε αποχώρηση από τη χώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που οι πολίτες του Πακιστάν αρχίζουν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζονται, ενώ η νυν κυβέρνηση διατάζει τον επικεφαλής των New York Times να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών.

Η έναρξη των βουλευτικών εκλογών συνοδεύτηκε από νέα βομβιστική επίθεση στο Καράτσι. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας που στόχο είχε έναν υποψήφιο κοσμικού προσανατολισμού κόμματος στη σημερινή ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Πρόκειται για την πρώτη ένοπλη ενέργεια που καταγράφηκε τη σημερινή ημέρα των εκλογών, στη διάρκεια των οποίων οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιχειρήσουν επιθέσεις.

Ο υποψήφιος που ήταν στόχος της επίθεσης, ανήκει στο κοσμικό κόμμα ΑΝΡ της εθνότητας Παστούν, από την οποία αντλούν κατά κύριο λόγο τους μαχητές τους οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας είχαν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους.Διώχνουν τον επικεφαλής των New York TImes - Ανοιξαν οι κάλπες

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βλέπει ως εχθούς τους ξένους δημοσιογράφους και ζήτηση την απομάκρυνση του επικεφαλής των New York Times. Αιτία αυτής της... απέλασης, σύμφωνα μα τη δισέλιδη επιστολή που έλαβε στο σπίτι του ο Ντέκλαν Ουόλς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το γραφείο της εφημερίδας στο Ισλαμπαμπάντ, είναι ότι η θεώρησή για την παραμονή του στο Πακιστάν «ακυρώνεται λόγω ανεπιθύμητης δραστηριότητά σας. Θα είναι επομένως καλό να εγκαταλείψετε τη χώρα μέσα σε 72 ώρες». Οι Times διαμαρτυρήθηκαν και κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα.

Μέσα σε αυτό το ταραγμένο κλίμα, τα εκλογικά τμήματα στο Πακιστάν άνοιξαν τις πύλες τους αναμένοντας εκατομμύρια ψηφοφόρους να προσέλθουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη σημερινή βουλευτική αναμέτρηση, της οποίας η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίσθηκε από εκτεταμένη βία.

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τον πολιτικό βίο της χώρας, καθώς είναι η μοναδική φορά που μία κυβέρνηση θα διαδεχθεί μία άλλη, η οποία έχει προκύψει επίσης από δημοκρατικά διεξαχθείσα πολιτική αναμέτρηση και η οποία συμπλήρωσε μία πλήρη κοινοβουλευτική θητεία.

Οι αρχές αναμένουν μία πλατιά συμμετοχή στη σημερινή ψηφοφορία, καθώς πάνω από τους μισούς από τα 86 εκατ. των ψηφοφόρων χρησιμοποίησαν την ειδική υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να πληροφορηθούν για τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους.

Συνολικά, στις σημερινές εκλογές κρίνονται 277 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 577 έδρες στα τοπικά Κοινοβούλια, όμως η αναμέτρηση αναβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εθνικές και τρεις επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες για λόγους ασφαλείας.

Άλλες 70 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 151 έδρες των επαρχιακών Κοινοβουλίων έχουν κρατηθεί για να καταληφθούν από γυναίκες και θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο βάσει ποσόστωσης, που προκύπτει με γνώμονα τις έδρες που θα κερδίσουν τα κόμματα.

Πάνω από 600.000 μέλη των αρχών ασφαλείας, περιλαμβανομένων και χιλιάδων στρατιωτών, έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.

Η προεκλογική εκστρατεία, που διήρκεσε άνω του ενός μηνός, κηλιδώθηκε από πολλαπλά περιστατικά βίας και βομβιστικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, ενώ ο γιός ενός πρώην πρωθυπουργού της χώρας απήχθη από αγνώστους.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης-Ναουάζ να προηγείται στην κούρσα για την εξουσία, ακολουθούμενο από το Τεχρίκ –ε-Ινσάφ του θρυλικού παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν.

Το πρώην κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, του οποίου τα νήματα κινεί παρασκηνιακά ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, όπως και οι προηγούμενοι εταίροι του στην κυβέρνηση—το Εθνικιστικό Κόμμα Αουάμι και το Κίνημα Μουταχίντα Καούμι—εξέφρασαν παράπονα για αντικανονική διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι επιθέσεις των Ταλιμπάν τα παρεμπόδισαν να πραγματοποίησουν κανονικά την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ