Σάλος από ρατσιστική διαφήμιση με 4 έγχρωμους υπόπτους ληστείας και μια κατσίκα [βίντεο] - iefimerida.gr

Σάλος από ρατσιστική διαφήμιση με 4 έγχρωμους υπόπτους ληστείας και μια κατσίκα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στις ΗΠΑ μια απίστευτα προκλητική διαφήμιση αναψυκτικού, την οποία επιμελήθηκε καλλιτέχνης της χιπ χοπ, ενώ μετά το σάλο η εταιρεία την απέσυρε και ζήτησε συγγνώμη.

Με βάση το σενάριο της διαφήμισης μια γυναίκα μεταφέρεται σε αστυνομικό τμήμα τραυματισμένη και καλείται να αναγνωρίσει τον ύποπτο που της επιτέθηκε, ενώ οι ύποπτοι είναι τέσσερις αφροαμερικανοί και μια... κατσίκα.

Μάλιστα η κατσίκα παραδέχεται την ενοχή της και απειλεί τη γυναίκα πως θα την εκδικηθεί σε περίπτωση που τολμήσει να την καρφώσει, ενώ ο αστυνομικός την πιέζει να καρφώσει τον «αλήτη» που της επιτέθηκε.

Με τη δημοσίευσή της προκλήθηκε πανδαιμόνια με αρκετούς να διαμαρτύρονται για τα στερεότυπα που φαίνεται να αναπαράγει η διαφήμιση, όπως ότι οι αφροαμερικανοί είναι συνήθης ύποπτοι στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι ερμηνεύουν την ύπαρξη της κατσίκας ως άλλο ένα στερεότυπο ότι οι αφροαμερικανοί είναι στην ίδια μοίρα με τα ζώα.

Ο καθηγητής Μπόις Γουώτκινς την χαρακτήρισε ως την «πιο ρατσιστική διαφήμιση της ιστορίας», δηλώνοντας ότι «αναπαράγει τα πιο γνωστά ρατσιστικά στερεότυπα, βάζοντας μαύρους στην ίδια μοίρα με ένα ζώο και αναμασά την κουλτούρα της φυλακής και της βίας».

Η εταιρεία απέσυρε αμέσως τη διαφήμιση και εκπρόσωπός της ζήτησε συγγνώμη αναφέροντας «Καταλαβαίνουμε γιατί αυτό το βίντεο θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικό και ζητάμε συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν. Το αποσύραμε και διακόψαμε τη συνεργασία μας με τον καλλιτέχνη».

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο γνωστός καλλιτέχνης της χιπ χοπ Tyler the Creator που είναι και ο εμπνευστής της διαφήμισης είναι αφροαμερικανός.

Ο ίδιος, πάντως, υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της διαφήμισης, αλλά ζήτησε συγγνώμη από όσους προσέβαλε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ