Σίγκμουντ Φρόιντ: Ο άνθρωπος που μας έμαθε ότι δεν είμαστε κύριοι του εαυτού μας γεννήθηκε σαν σήμερα [βίντεο] - iefimerida.gr

Σίγκμουντ Φρόιντ: Ο άνθρωπος που μας έμαθε ότι δεν είμαστε κύριοι του εαυτού μας γεννήθηκε σαν σήμερα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως νευρολόγος προσπαθώντας να φέρω ανακούφιση στους νευρωτικούς μου ασθενείς.

Επηρεασμένος από έναν παλαιότερο φίλο μου και μαζί με τις δικές μου προσπάθειες, ανακάλυψα μερικά σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με το ασυνείδητο της ψυχικής ζωής, το ρόλο των παρορμήσεων, και ούτω καθεξής. Από τα ευρήματα αυτά δημιουργήθηκε μια νέα επιστήμη, η ψυχανάλυση, ένα μέρος της ψυχολογίας και μια νέα μέθοδος θεραπείας των νευρώσεων. Έπρεπε να πληρώσω ακριβά αυτή την καλή μου τύχη. Οι άνθρωποι δεν πίστεψαν τα ευρήματά μου και βρήκαν τις θεωρίες μου ανούσιες. Η αντίσταση ήταν ισχυρή και άκαμπτη. Στο τέλος, κατάφερα να αποκτήσω μαθητές και να δημιουργήσω την Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση. Αλλά ο αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει».

Έτσι άρχισε να περιγράφει ο Σίγκμουντ Φρόιντ τη ζωή και τα επιτεύγματά του την 7η Δεκέμβρη του 1938, ενώπιον μιας ομάδας του ραδιοφώνου του BBC, η οποία τον είχε επισκεφτεί στο σπίτι του στο Λονδίνο - εγχείρημα τρομακτικά δύσκολο λόγω του καρκίνου που του «κατέτρωγε» το στόμα και τη μιλιά...

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 1939, η γεννημένος σαν σήμερα (06-05-1856) Σίγκμουντ Φρόιντ θα άφηνε την τελευταία του πνοή έπειτα από ηθελημένη χορήγηση θανατηφόρας δόσης μορφίνης.

Δείτε το ντοκιμαντέρ - σε τρία μέρη - που ακολουθεί και ακούστε τη φαντασματική φωνή του από την παραπάνω ηχογράφηση του 1938:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ