Σε αυτές τις ταβέρνες στην Ελλάδα τσακίζει κοκορέτσια και σαρμαδάκια θαλασσινών ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας [φωτογραφίες]

Το ότι διαθέτει εξοχική κατοικία -μια έπαυλη που ανήκε παλιά σε ελληνολάτρη Γερμανό- στο Πόρτο Χέλι το ξέραμε για το νέο βασιλιά της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ. Αυτό που δεν ξέραμε όμως και αποκαλύπτει η Σίβυλλα είναι πως λατρεύει την ελληνική κουζίνα και συχνάζει σε δυο ταβέρνες με έμφαση στη σούβλα και βεβαίως τα θαλασσινά.

Γράφει σήμερα η Σίβυλλα στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος: «Η απλότητα και ο ευχάριστος «ταπεινός» χαρακτήρας του πρώην άτακτου Βίλεμ-Αλεξάντερ είναι γνωστά στους επαυλοκρατούντες κατοίκους της περιοχής. Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας θα συνεχίσει να τρώει κοκορέτσι, παϊδάκια στα κάρβουνα, μελιτζανοσαλάτα. Όλα αυτά μαζί με λευκό, παγωμένο κρασί, αποκλειστικά και μόνο από ελληνικούς αμπελώνες. Αρκετές φορές μάλιστα θα επισκέπτεται την ταβέρνα του «Παπαδιά» και τον δημοφιλή «Ταρσανά» στις κοντινές Σπέτσες. Συντροφιά με την Καρολίν Mαυρολέων και τον Ντίνο Γουλανδρή».

Ψάχνοντας ανακαλύψαμε τα μυστικά και την ταυτότητα αυτών των εστιατορίων που κάνουν το βασιλιά να παραμιλά. Ο Παπαδιάς στο Πόρτο Χέλι άνοιξε το 1958 και 55 χρόνια μετά συνεχίζει ακάθεκτος και με... διεθνές κοινό. Εδώ θριαμβεύουν οι γεύσεις των θαλασσινών που απολαμβάνουν οι πελάτες τρώγοντας κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. Εδώ έχουν φάει όλοι οι διάσημοι που έχουν βρεθεί στην περιοχή κατά καιρούς, ενώ στους τοίχους υπάρχουν και φωτογραφίες τους. Ξιφίας, καβουρόψιχα, φρεσκότατα ψάρια που βγαίνουν από τις τράτες κάθε μέρα και βέβαια μια ποικιλία από τα καλύτερα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα κυριαρχούν - ενώ συχνά βγαίνουν στα τραπέζια και ψητά κρέατα για το βασιλιά που έχει αδυναμία στη σούβλα.

Απέναντι στις Σπέτσες, ο Ολλανδός βασιλιάς συχνάζει στον Ταρσανά (φωτογραφία πάνω και κάτω), κλασικό πόλο έλξης των διασήμων. Η ψαροταβέρνα λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια και ανήκει στους αδελφούς Καλοσκάμη που διαθέτουν μάλιστα δικό τους καϊκι. Στο μενού κυριαρχούν τα σαρμαδάκια θαλασσινών, σουπιά μαρινάτη και σπιτική ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ