Σαμαράς: Σπάμε το ταμπού των απολύσεων - Η κοινωνία είναι μαζί μας - iefimerida.gr

Σαμαράς: Σπάμε το ταμπού των απολύσεων - Η κοινωνία είναι μαζί μας

Σαμαράς: Συντονιστείτε για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς του έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω της δυσμενούς εικόνας που δόθηκε μετά την απόσυρση την τελευταία στιγμή δύο διατάξεων μετά από αντίστοιχα βέτο.

Τη διάταξη για την απόλυση των συμβασιούχων που καλύπτονται από αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων την οποία είχε εισηγηθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και αποσύρεται μετά το βέτο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Τη διάταξη για τη μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αποσύρθηκε μετά το βέτο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με απόντα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος επικαλέστηκε ασθένεια, ήταν σαφής και αυστηρός.

Κάλεσε τους υπουργούς να ενημερώνουν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις και να μη δημιουργούνται δυσμενείς εικόνες και να τίθενται βέτο της τελευταίας στιγμής που πλήττουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τις απολύσεις από το δημόσιο, ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής:

«Εδώ δεν χωράνε ούτε παιχνίδια, ούτε παρελκυστικές τακτικές. Δεν είναι μόνο, ή κύρια οι δανειστές μας που περιμένουν να τηρήσουμε αυτό τον όρο, αυτό το milestone. Είναι κυρίως η ελληνική κοινωνία που περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε αυτό το ταμπού. Διότι το να διώχνεις επίορκους ή κοπανατζήδες ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια (εδώ δεν υπάρχει καν νομιμότητα), όταν γίνονται αυστηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και όταν υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν με ΑΣΕΠ αυτό είναι πρόκληση. Αντίθετα, με τις αλλαγές που θα κάνουμε με το υπουργείο Εσωτερικών, θα δείξουμε ότι κάτι καινούργιο αρχίζει. Η κοινωνία θα είναι με το μέρος μας».

Εχουμε περάσει τους βαθύτερους ωκεανούς και κινδυνεύουμε να πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς που τον παρακολουθούσαν αμίλητοι.

Πριν από λίγους μήνες και σε συνθήκες αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε δύσκολα μέτρα και διαχειριστήκαμε πολύ καλά. Τώρα που ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις, τώρα που αρχίζουν, καθημερινά πια, να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά, δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη. Αντίθετα περιμένω από κάθε υπουργό να αξιοποιεί τις επιτυχίες, να προβάλλει και να επικοινωνεί προς τα έξω τα καλά νέα, κατέληξε την αρχική του ομιλία.

Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να τοποθετηθούν. Η μόνη που ζήτησε και έλαβε το λόγο ήταν η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη που έχει υποδειχθεί από τη ΔΗΜΑΡ.

Στην τοποθέτησή της ουσιαστικά καταφέρθηκε κατά του προϊσταμένου της υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου αναφερόμενη στο θέμα των εμβολίων που λείπουν.

Ο κ. Σαμαράς τη διέκοψε και τη ρώτησε γιατί δεν τον έχει ενημερώσει έως τώρα για την κατάσταση και διάλεξε αυτή την ώρα να το κάνει δημοσίως.

Επιχείρησα να τα πω στον υπουργό, είπε η κυρία Σκοπούλη και συνέχισε: Απαιτώ να υπάρχει συνεργασία με τους υπουργούς.

Νομίζω ότι έχετε στο γραφείο σας τριψήφιο τηλέφωνο, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: Απαιτώ να ενημερώνομαι...

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ