Σε παραζάλη η κυβέρνηση - Μέσα σε μια ώρα απέσυραν δύο κομβικά νομοσχέδια - iefimerida.gr

Σε παραζάλη η κυβέρνηση - Μέσα σε μια ώρα απέσυραν δύο κομβικά νομοσχέδια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε ελάχιστη ώρα σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση υπέστη δεινή ήττα επικοινωνιακή αλλά και ουσίας και μάλιστα με δύο τρικομματικά αυτογκόλ.

Την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι η ρύθμιση για τις απολύσεις συμβασιούχων που είχαν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις θα κατατεθεί για ψήφιση παρά την κατηγορηματική διαφωνία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η διάταξη αποσύρεται. Μάλιστα, πηγές συμπλήρωναν ότι η διάταξη έπασχε και ότι ουσιαστικά είχε δίκιο ο κ. Ρουπακιώτης στη σκληρή κόντρα με τον «σύντροφό του» Αντώνη Μανιτάκη που την είχε εισηγηθεί.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας είχε κάνει δεκτές μέσα σε μισή ώρα δύο αντικρουόμενες απόψεις. Η πρώτη έλεγε ότι ισχύει κανονικά η διάταξη που προέβλεπε μείωση έως και 35% για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που καταθέτουν τώρα τα χαρτιά τους για σύνταξη.

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα λεπτά και ο κ. Βρούτσης βγήκε ξανά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών -των εκπροσώπων των κομμάτων- και δήλωσε ότι τελικά η διάταξη αποσύρεται.

Η κυβερνητική ανακοίνωση

Στην επίσημη ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Μπαλτάκος και αναφέρεται στο θέμα των συμβασιούχων τονίζεται:

«Με τη συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το Πολυνομοσχέδιο.

Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Η ουσία του προβλήματος και οι δυσλειτουργίες της κυβέρνησης

Η απλή και μόνον ανάγνωση της ανακοίνωσης αυτής δεν μπορεί να κρύψει τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα στην τρικομματική κυβέρνηση.

Ασυνενοησία, προσωπικές στρατηγικές και διαφοροποιήσεις ακόμη και μεταξύ υπουργών του ίδιου κόμματος βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Οι καταγγελίες Ρουπακιώτη

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε μεθοδεύσεις που γίνονται μέσα στην κυβέρνηση προκειμένου να περάσει η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις και θα οδηγήσει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες τόνιζε πως δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή και δήλωσε βέβαιος ότι θα εξευρεθεί κοινός τόπος.

Δήλωση Φώτη Κουβέλη

«Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της για τη ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζει πως «Η προωθούμενη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της ντροπής και των απολύσεων στο Δημόσιο, με την οποία ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις για χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζομένους, συνιστά ένα πρωτοφανές Αντισυνταγματικό πραξικόπημα, αλλά ταυτόχρονα και πρωτόγνωρη κατάλυση της δικαστικής εξουσίας.

Η Κυβέρνηση με πρωτοστάτη το Συνταγματολόγο και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι έχει χάσει πλέον κάθε μέτρο, για την επιτυχία του κεντρικού της στόχου, που είναι οι δραστικές και άμεσες απολύσεις, όπως επιζητούν οι δανειστές μας.

Ακολουθώντας αυτόν τον κατήφορο, όχι μόνο επιχειρεί να "μπλοκάρει" τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα και τους ΟΤΑ που οδηγήθηκαν σε απόλυση μέσω της πρωτόγνωρης διαδικασίας της διαθεσιμότητας, αλλά ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση καταργεί και τις προβλέψεις των διατάξεων του επίσης Αντισυνταγματικού νόμου, που η ίδια εκπόνησε για τη διαθεσιμότητα.

Να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση του μνημονίου και στο Συνταγματολόγο Υπουργό ότι "η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή, ειδικά, όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους".

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα να αντιδράσουν μαζικά, παίρνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι ομοσπονδίες (ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΠΟΚΠ) για να μην περάσουν οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, να σταματήσει η βιομηχανία των αντισυνταγματικών διατάξεων για τη διαθεσιμότητα, να μπει φραγμός στην πλήρη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρουπακιώτης από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί να υπογράψει. «Δεν έχω δει ολόκληρο το σχέδιο Μανιτάκη. Είμαι αντίθετος σε κάθε ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα», είχε δηλώσει το πρωί στον ANT1.

Τι προέβλεπε η ρύθμιση για απολύσεις

Η ρύθμιση που προωθούσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργούνταν η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλεπόταν ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ