Γιατί το FBI άφησε ελεύθερο τον βομβιστή της Βοστώνης Ταμερλάν Τσαρνάεφ το 2011 -Η θεωρία των διπλών πρακτόρων - iefimerida.gr

Γιατί το FBI άφησε ελεύθερο τον βομβιστή της Βοστώνης Ταμερλάν Τσαρνάεφ το 2011 -Η θεωρία των διπλών πρακτόρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους δύο βομβιστές της Βοστώνης έρχονται στην δημοσιότητα. Εσχάτως εγείρονται ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα του FBI στον εντοπισμό των δύο δραστών και ειδικά σε εκείνη του Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο οποίος είχε βεβαρημένο παρελθόν και ήταν γνωστός των αρχών.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν πως το FBI έκανε λάθος εκτίμηση σχετικά με την επικινδυνότητα του 26χρονου Τσετσένου. Ο Ταμερλάν τα τελευταία χρόνια φέρεται να είχε επισκεφτεί έξι φορές το Νταγκεστάν στη Ρωσία, μια περιοχή που λογίζεται ως τόπος εκπαίδευσης και εφαλτήριο των παραστρατιωτικών ισλαμιστών. Μετά την επιστροφή του, η αστυνομία της Βοστώνης σχημάτισε φάκελο για τον Τσαρνάεφ και τον διαβίβασε στο FBI με αίτημα να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Κάτι που όπως φαίνεται δεν έγινε ποτέ.

Ο Τσαρνάεφ ανακρίθηκε τελικά από το FBI το 2011 όταν η Ρωσία ενημέρωσε τους Αμερικανούς πως υπάρχουν φόβοι ότι ο 26χρονος έγινε μέλος ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων. Και πάλι, όμως, ο Τσετσένος έφυγε δίχως την παραμικρή κύρωση επειδή η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ δεν βρήκε τίποτα ενοχοποιητικό εναντίον του.

Κάπου εδώ αρχίζουν και προκύπτουν τα ερωτήματα για τα αντανακλαστικά του FBI, αφού άργησε να δράσει εναντίον του Ταμερλάν Τσαρνάεφ ή έστω να τον χαρακτηρίσει ύποπτο. Ειδικά αν ευσταθεί η πληροφορία που μετέδωσε το Channel 4 και ήθελε τον 26χρονο να τηλεφωνεί στη μητέρα του μετά την επίθεση και να της λέει πως το FBI τον είχε ήδη καλέσει για να τον κατηγορήσει ως ύποπτο κι εκείνος απάντησε «αυτό είναι δικό σας πρόβλημα».

To FBI αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά η κριτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχει φτάσει μέχρι το Κονγκρέσο, μέλη του οποίου κατηγόρησαν τις αρχές πως απέτυχαν να διαχειριστούν σωστά την επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ ΜακΚολ δήλωσε πως το FBI πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο απέτυχε να παρακολουθήσει στενά τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ μετά τις εις βάρος του κατηγορίες από τους Ρώσους το 2011.

«Αν τον είχαν στο στόχαστρο και τον άφησαν, αν ήταν στο... μάτι των Ρώσων, γιατί δεν τον είχαν υπό παρακολούθηση; Εστω προληπτικά;», είπε ο ΜακΚολ στο CNN προσθέτοντας πως υπήρχαν σαφείς ενδείξεις πως ο Τσαρνάεφ άλλαξε συμπεριφορά μετά το ταξίδι του στο Νταγκεστάν. «Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μετά την επιστροφή του ήταν να αναρτήσει στο youtube βίντεο ριζοσπαστικών μουσουλμάνων που κήρυτταν λογικές τζιχάντ;» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφάλειας που στο παρελθόν είναι αρνηθεί να εγκρίνει το αίτημα του 26χρονου να αποκτήσει αμερικανική υπηκοότητα όταν ανακάλυψε πως ο Τσετσένος ήταν στο... ραντάρ του FBI.

Ενα από τα θέματα στα οποία το FBI δεν έχει τοποθετηθεί είναι γιατί δεν ανέτρεξε άμεσα στο φάκελο του Τσαρνάεφ μετά την βομβιστική επίθεση. Ακόμα και τρεις μέρες μετά την έκρηξη στον μαραθώνιο, η ομοσπονδιακή αστυνομία απέτυχε να αναγνωρίσει τον Τσαρνάεφ ως δράστη μέσα από τις εικόνες των κλειστών κυκλωμάτων μολονότι είχε ήδη τη φωτογραφία του στον φάκελο.

Η Daily Telegraph επικοινώνησε με το FBI προκειμένου να ζητήσει ένα επίσημο σχόλιο για το γεγονός ότι οι αρχές εξέτασαν την περίπτωση Τσαρνάεφ στις μετά την επίθεση έρευνες, αλλά οι αμερικανοί αρνήθηκαν ξανά να κάνουν κάποιο σχόλιο.

«Τo FBI πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό γιατί έκανε αρκετά λάθη», είπε ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στο CNN και πρόσθεσε: «Τέτοιους ανθρώπους δεν τους αφήνεις από τα μάτια σου. Αυτό που έγινε ήταν λάθος. Είτε φταίνε οι νόμοι μας είτε το FBI απέτυχε, η ουσία είναι ότι είμαστε σε πόλεμο με τους φανατικούς ισλαμιστές και πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί».

Πυρά εναντίον του FBI εξαπέλυσε άλλος ένας Ρεπουμπλικανός, ο Πίτερ Κινγκ, πρόεδρος της επιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών, δήλωσε: «Αυτή είναι η πέμπτη περίπτωση που το FBI απέτυχε να σταματήσει κάποιον ύποπτο. Μία από αυτές ήταν ο Ανουάρ Αλ Αουλάκι, μέλος της Αλ Κάιντα και ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν που το 2009 άνοιξε πυρ στο Τέξας και σκότωσε 13 άτομα».

Η θεωρία συνωμοσίας που χαρακτηρίζει τους Τσαρνάεφ ως διπλούς πράκτορες

Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να προστεθεί η θεωρία συνωμοσίας που δημοσίευσε το αγγλόφωνο – ειδικό σε θέματα ασφαλείας - ισραηλινό site Debka. Στο ρεπορτάζ του εν λόγω site αναφέρεται πως τα δύο αδέρφια ήταν διπλοί πράκτορες των ΗΠΑ και των Αραβικών χωρών με αποστολή να διεισδύσουν στο δίκτυο Γουαχάμπι, αλλά πρόδωσαν την αποστολή τους και εντάχθηκαν στη δύναμη των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με το Debka το γεγονός πως ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ και ο αδερφός του ήταν πράκτορες των ΗΠΑ δικαιολογεί γιατί το 2011 το FBI άφησε ελεύθερο τον 26χορονο παρότι η ρωσική κυβέρνηση του ζήτησε να τον έχει υπό παρακολούθηση, αλλά και το γιατί ο Τσαρνάεφ δεν λογιζόταν ως ύποπτος αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ