Γιατί έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας - Κατάθεση απόψεων και προβληματισμών - iefimerida.gr

Γιατί έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας - Κατάθεση απόψεων και προβληματισμών

Γιατί έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας - Οι απόψεις που κατατέθηκαν σε ειδική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μεγάλη συζήτηση για το χθες και το αύριο των σημείων αναφοράς της Αθήνας πυροδότησε τη κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Εστίας. Μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, 20 βιβλιόφιλοι κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις επί του θέματος

Σε «20 μονόλεπτα για την Εστία», οι αντίστοιχοι συμμετέχοντες, κατέθεσαν με μονόλεπτες παρεμβάσεις τους τις δικές τους απόψεις για το χθες και το αύριο των σημείων αναφοράς της Αθήνας. Όλοι είχαν βιωμένες μνήμες από το βιβλιοπωλείο της οδού Σόλωνος 60, ενός χώρου διακίνησης ιδεών, ζύμωσης, τοπόσημο της Αθήνας, που έσβησε από τον χάρτη της πρωτεύουσας μετά από 128 χρόνια λειτουργίας, πριν 20 ημέρες, στις 30 Μαρτίου.

Ηταν κεραυνός εν αιθρία το κλείσιμο της Εστίας; Η μήπως όχι;

  • Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ποιήτρια : «Είχε προηγηθεί το κλείσιμο και για άλλα ιστορικά αθηναϊκά στέκια, διακίνησης γνώσης και ιδεών: το βιβλιοπωλείο του Κάουφμαν, η Λέσχη του δίσκου, για να αναφέρω κάποια παραδείγματα. Αυτή η κατάληξη δεν αποτελεί το επακόλουθο της ανεξάρτητης κυριαρχίας της ηλεκτρονικής αγοράς. Είναι το αποτέλεσμα της φθίνουσας πνευματικότητας της Αθήνας, που χάνει τα σημεία της πνευματικής της αναφοράς επειδή έχει χάσει την ανάγκη να έχει τέτοια αναφορά. Να μην προσπεράσουμε την άδεια βιτρίνα της Εστίας, την καμμένη βιτρίνα του Κάουφμαν, την ίδια μας τη ζωή τελικά στην πόλη. Τελούμε όλοι εν αναμονή πολιτιστικού αιτήματος. Οταν αυτό προκύψει θα δημιουργηθούν πνευματικοί χώροι».
  • Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας :« Δεν θα επαναλάβω το ελεγείο για την Εστία, το οποίο προσυπογράφω. Γιατί έκλεισε η Εστία; Εξαιτίας της κρίσης άκουσα. Γιατί όμως στην κρίση αντέχει ο Ιανός, η Πρωτοπορία, η Πολιτεία κι όχι η Εστία, που ήταν όαση και αγκωνάρι για τους εκδότες και τους συγγραφείς; Γιατί λοιπόν έκλεισε η Εστία; Δικαιούμαι να ρωτήσω».
  • Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας: «Είμαι κι εγώ παιδί της Εστίας. Από εκει ξεκίνησα. Η Μάνια Καραϊτίδη, ήταν μια μεγάλη κυρία. 'Εδινε ευκαιρία σε νέους συγγραφείς, ήταν πνευματικός εμψυχωτής έφερνε σε επαφή τους πιο ετερόκλητους συγγραφείς. Τον Φρέντυ Γερμανό με τον Κώστα Αξελό, εμένα με τον 'Αγγελο Βλάχο. Αλλά είμαι και λάτρης του Ipad, της νέας τεχνολογίας που πραγματικά εκδημοκρατίζει το πνευματικό προϊον και το διακινεί χωρίς εκδότη, αδιαμεσολάβητα».
  • Γιάννης Μάνος, πρόεδρος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: «Πρέπει να αναλογιστούμε με διάθεση αυτοκριτική. 'Ημαστε πάντα παρόντες εκεί που έπρεπε ή ήμαστε παρόντες εκεί που δεν έπρεπε; Οι πολιτιστικοί οργανισμοί να συμβάλουν με συνεργασίες και συλλογικότητα ώστε να δημιουργηθούν νέες εστίες λόγου και στοχασμού».
  • Μαρία Κατσουνάκη, δημοσιογράφος: «Οι μεγαλουπόλεις είναι υπό διαμόρφωση, επαναπροσδιορίζονται ... Η αντοχή ή όχι της Εστίας αντανακλά εντέλει τις επιλογές και τις αντοχές της ίδιας της Εστίας και τις δικές μας συνολικά. Είναι βέβαιο ότι θα επανακαθορίσουμε την πορεία μας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, με μονόλεπτες παρεμβάσεις τους οι Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέας, Μηνάς Βιντιάδης, συγγραφέας- δημοσιογράφος, Γιώργος Γεννηματάς, πρέσβης ε.τ., Χρήστος Γκόρτσος, καθηγητής Πανεπιστημίου,Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, επιχειρηματίας- πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Κώστας Ιορδανίδης, δημοσιογράφος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ευρωβουλευτής,Τάκης Μαυρωτάς, διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Θεοχαράκη, Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος, Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, Βασίλης Πάικος,δημοσιογράφος, Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας, Ελένη Τσαλδάρη, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων, Μαρία Χούκλη, δημοσιογράφος,

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ