«Μαύρος καπνός» στην Ιταλία - Παρατείται μετά την εκλογή προέδρου ο Μπερσάνι - iefimerida.gr

«Μαύρος καπνός» στην Ιταλία - Παρατείται μετά την εκλογή προέδρου ο Μπερσάνι

«Μαύρος καπνός» στην Ιταλία - Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Μόντι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ούτε η υποψηφιότητα του Ρομάνο Πρόντι κατάφερε να «ενώσει» την παράταξη του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ώστε να κερδίσει τις εκλογές για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας και, πλέον, η κεντροαριστερά βρίσκεται σε ακόμη ένα αδιέξοδο.

Ο Πρόντι περιορίστηκε στις 395 ψήφους στη διαδικασία αυτή για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας. Με βάση την κοινοβουλευτική ισχύ της κεντροαριστερής συμμαχίας, ο Πρόντι θα έπρεπε να έχει λάβει 496 ψήφους, με το αποτέλεσμα να είναι σαφέστατα αρνητικό και πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Από το αποτέλεσμα γίνεται φανερό ότι υπάρχει σαφές πρόβλημα συνοχής στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που αποτυγχάνει να υποστηρίξει τους υποψήφιούς του: χθες αυτό συνέβη με τον Φράνκο Μαρίνι, σήμερα επαναλήφθηκε με τον Ρομάνο Πρόντι. Πολλοί σχολιαστές πλέον κάνουν λόγο για βαθιά κρίση στο PD, μόλις δυο μήνες αφότου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις

Όπως μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόντι, μετά την απογοητευτική έκβαση της τέταρτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου, αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η δυναμική της με κάνουν να πιστεύω ότι δεν υφίστανται πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Επιστρέφω με γαλήνη στο κανονικό μου πρόγραμμα. Όποιοιμε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εγώ δεν μπορώ παρά να λάβω γνώση της κατάστασης», δήλωσε ο Πρόντι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Παράλληλα η Ρόζι Μπίντι, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). «Δεν μου ζητήθηκε να συναποφασίσω για τις πρόσφατες κινήσεις του κόμματος και δεν εννοώ να αναλάβω ευθύνες για τις εξελίξεις», δήλωσε η Μπίντι.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του κέντρου Μάριο Μόντι στο μεταξύ απηύθυνε και νέα έκκληση προς την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά να στηρίξουν, από αύριο, την υποψήφια της συμμαχίας του, της Επιλογής Πολιτών (SC) Άννα Μαρία Καντσελιέρι, νυν υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών.

Ο Μπέπε Γκρίλο επανέλαβε ότι ο υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) συνεχίζει να είναι ο νομικός Στέφανο Ροντοτά, πεπεισμένος ότι «στο τέλος, θα υποστηριχθεί και από την κεντροαριστερά».

Μετά την εκλογή προέδρου η παραίτηση Μπερσάνι

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ανακοίνωσε απόψε, μιλώντας στη συνεδρίαση των βουλευτών και γερουσιαστών του PD, ότι σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μόλις εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, δεκάδες μέλη του κεντροαριστερού κόμματος δεν πειθάρχησαν στις οδηγίες του Μπερσάνι να ψηφίσουν τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Πρόντι ως νέο πρόεδρο της χώρας.

«Ο ένας στους τέσσερις ήταν προδότης, για μένα αυτό είναι απαράδεκτο» φέρεται να είπε ο Μπερσάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ