Σώμα ειδικών μεσολαβητών θα αναλαμβάνει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - iefimerida.gr

Σώμα ειδικών μεσολαβητών θα αναλαμβάνει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σώμα ειδικών διαμεσολαβητών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο επιδιώκει την ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων του ν. 3869/2010, οι οποίες «στοιβάζονται» στα Ειρηνοδικεία.

Με σχέδιο διατάξεων που φέρει την υπογραφή του Αντώνη Ρουπακιώτη και θα αποσταλεί στο συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία, στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ομάδων διαμεσολάβησης για την διεκπεραίωση των αιτήσεων του ν. 3869/2010, περί ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες, όπως αναφέρει το υπουργείο, «διατηρείται τυχόν χορηγηθείσα από το δικαστήριο αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, όπως και η δικάσιμος που ο τελευταίος έχει λάβει».

Σε περίπτωση που η διαμεσολάβηση αποβεί ατελέσφορη, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στο ειρηνοδικείο, ενώ σε ότι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις η δικαστική διαδικασία, μετά την αποτυχία του συμβιβασμού, συνεχίζεται κανονικά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, που εισάγονται, η διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση.

Το οικονομικό κόστος των προσφευγόντων θα είναι ελάχιστο, ενώ η διαδικασία θα χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, απλότητα και ταχύτητα.

Παράλληλα, μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έχει την ισχύ της δικαστικής απόφασης . Σημαντικό είναι ότι για όσο διάστημα θα διαρκεί η διαμεσολάβηση, αναστέλλεται το ποινικό μέρος κατά του οφειλέτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ