Στο μισό μειώθηκε η παράνομη είσοδος στην ΕΕ μέσω των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας - iefimerida.gr

Στο μισό μειώθηκε η παράνομη είσοδος στην ΕΕ μέσω των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας

Στο μισό μειώθηκε η παράνομη είσοδος στην ΕΕ μέσω των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν στο 50% μειώθηκε ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το περασμένο έτος έπειτα και από την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρει έκθεση της υπηρεσίας Frontex.

Σύμφωνα με τη Frontex το 2012 καταμετρήθηκαν 72.430 παράνομα περάσματα των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας κάτι που αντιπροσωπεύει πτώση κατά 49% σε σχέση με τις 141.060 που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 2011.

Η αρμόδια υπηρεσία για τη φύλαξη συνόρων εξηγεί πως δύο παράγοντες είναι υπεύθυνοι για αυτή την πτώση που είναι και η σημαντικότερη στην οκτάχρονη ιστορία της Frontex.

Η Ελλάδα ενίσχυσε τον Αύγουστο του 2012 τους ελέγχους κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία αναπτύσσοντας 1.800 συνοριακούς φύλακες.

Η Αθήνα ανέλαβε επίσης τον Ιανουάριο του 2012 να υψώσει ένα συρματόπλεγμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μήκους 10,3 χλμ. και ύψους από 2,5 ως 3 μέτρα.

«Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων μειώθηκε γρήγορα, περνώντας από περίπου 2.000 στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου σε λιγότερες από 10 την εβδομάδα τον Οκτώβριο», υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Ιλκα Λαϊτίνεν.

Συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρος), ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων υποχώρησε κατά 35% το 2012, στις 37.220.

Δεύτερος λόγος που εξηγεί την πτώση που διαπιστώθηκε πέρυσι: η μικρότερη συρροή μεταναστών προς την κεντρική Μεσόγειο (Ιταλία και Μάλτα), η οποία είχε κορυφωθεί το 2011 εξαιτίας της «αραβικής άνοιξης» στην Τυνησία και τη Λιβύη.

Οι παράνομες διελεύσεις μειώθηκαν έτσι κατά 82% σε 10.380, έναντι 59.000 το 2011, αλλά 1.660 το 2010.

Το φαινόμενο αυτό έφερε μια μετάθεση της μεταναστευτικής ροής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 μέσω του Αιγαίου Πελάγους, των τουρκοβουλγαρικών συνόρων και του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

«Ομως η αύξηση που παρατηρήθηκε σ' αυτές τις νέες οδούς δεν αντισταθμίζει, σε όρους όγκου, τη μείωση που καταγράφηκε πέρυσι», εξήγησε ο Λαϊτίνεν.

«Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν ανάγκη λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση», πρόσθεσε.

Πέρυσι οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Αλβανία, την Αλγερία και το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τη Frontex.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ