Η αμφιλεγόμενη δίαιτα Άτκινς συνεχίζει να διχάζει 10 χρόνια μετά το θάνατο του - iefimerida.gr

Η αμφιλεγόμενη δίαιτα Άτκινς συνεχίζει να διχάζει 10 χρόνια μετά το θάνατο του

Η αμφιλεγόμενη δίαιτα Άτκινς συνεχίζει να διχάζει 10 χρόνια μετά το θάνατο του
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του Ρόμπερτ Άτκινς, του καρδιολόγου που παρουσίασε την αμφιλεγόμενη «δίαιτα Άτκινς» η οποία διχάζει μέχρι σήμερα την κοινή γνώμη,

Ο Άτκινς ήταν ο Αμερικανός καρδιολόγος ο οποίος «κατηγορούσε» τους υδατάνθρακες για τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας απελευθέρωση ινσουλίνης, της ορμόνης που αυξάνει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να αποθηκεύει το σάκχαρο στους ιστούς ως λίπος.

Πρότεινε λοιπόν στους υποστηρικτές του τη δραστική μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή τους και την αντικατάστασή τους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα αυγά, το τυρί και τα ψάρια.

Οι τοποθετήσεις του έγιναν αρκετά δημοφιλείς, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια Βρετανούς και 1 στους 11 Αμερικανούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του, γεγονός που εξηγεί την μεγάλη απήχηση που είχε το δεύτερο βιβλίο του «Η Νέα Επαναστατική Δίαιτα» όταν εκδόθηκε το 2002. Φανατικοί οπαδοί της δίαιτας Άτκινς ήταν επίσης και αρκετές διασημότητες όπως η Τζένιφερ Άνιστον και η Ντέμι Μουρ

Ωστόσο εκτός από φανατικούς οπαδούς, η δίαιτα Άτκινς είχε και αρκετούς επικριτές που υποστήριζαν ότι μία δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών μπορεί να καταστρέψει τα νεφρά και να προκαλέσει διαβήτη.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά το θάνατο του Ρόμπερτ Άτκινς, η διάσημη δίαιτά του εξακολουθεί να διχάζει τους ειδικούς και την κοινή γνώμη: Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS) υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο της διατροφής μας, ενώ πολέμιοι των υδατανθράκων είναι ο διατροφολόγος Τζον Μπρίφα, που επισημαίνει ότι τα επιστημονικά στοιχεία που συνιστούν μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων είναι συντριπτικά, αλλά και η η διατροφολόγος Νικόλ Μπερμπέριαν που διευκρινίζει ότι «ναι μεν χάνει κανείς γρήγορα κιλά με τη δίαιτα Άτκινς, αλλά τα παίρνει πολλαπλάσια μόλις σταματήσει»

Ωστόσο όπως συμβαίνει με όλες τις δίαιτες, οι αντιπαραθέσεις είναι μάλλον αναμενόμενες. Η σύμβουλος της Ενωσης Διαβητικών της Βρετανίας, Σίαν Πόρτερ εξηγεί ότι: «Όπως με όλες τις δίαιτες, γι' αυτή του Ατκινς πολλά απ' όσα ακούγονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλα τόσα όχι. Ολοι αναζητούν εκείνη τη μαγική συνταγή που θα τους αδυνατίσει, όμως η συνταγή δεν είναι ίδια για όλους»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ