Οταν η φύση «αντεπιτίθεται» - Ζωικές ασθένειες που προκάλεσαν πανικό - iefimerida.gr

Οταν η φύση «αντεπιτίθεται» - Ζωικές ασθένειες που προκάλεσαν πανικό

Όταν η φύση «αντεπιτίθεται» - Ζωϊκές ασθένειες που προκάλεσαν παγκόσμιο πανικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γρίπη των πτηνών έκανε ξανά την εμφάνισή της στη μακρινή Κίνα, προκαλώντας ντελίριο στην Ασία και οδηγώντας στη μαζική σφαγή και θάψιμο εκατομμυρίων πουλερικών. Ωστόσο αυτή η επιδημία δεν είναι η πρώτη φορά που η φύση δείχνει στον άνθρωπο το δικό της σκληρό πρόσωπο.

Η παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον είναι γνωστό ότι έχει σχεδόν κατά κανόνα καταστροφικές συνέπειες, ωστόσο ορισμένες φορές και η ίδια η φύση «αντεπιτίθεται» δημιουργώντας μαζικό πανικό στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τις μεγαλύτερες επιδημίες οι οποίες ξεκίνησαν από ασθένειες ζώων μεταδοτικές προς τον άνθρωπο.

Νόσος των «Τρελών Αγελάδων»
Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τον πανικό που προκάλεσε η ασθένεια των βοοειδών στις αρχές της χιλιετίας, γεγονός που έριξε τις πωλήσεις κρέατος στα Τάρταρα για αρκετά χρόνια. Η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια, που έγινε ευρέως γνωστή ως η «νόσος των τρελών αγελάδων» (λόγω των συμπτωμάτων που παρουσίαζαν τα συμπαθή βοοειδή) δεν οφειλόταν σε βακτήριο ή σε ιό, αλλά σε μία πρωτεΐνη που ανήκει σε μία νέα ομάδα λοιμωδών παραγόντων που λέγονται prions. Τα prions ανακαλύφθηκαν το 1980 από τον Στάνλεϊ Προύζινερ, ο οποίος μάλιστα πήρε και Νόμπελ το 1997 για την ανακάλυψή του αυτή.

Γρίπη των χοίρων
Και από τις αγελάδες, περνάμε στα γουρούνια και την Η1Ν1, γνωστή και ως γρίπη των χοίρων. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε το 2009, όταν ο ιός μεταδόθηκε σε άνθρωπο για πρώτη φορά και άρχισε η πανδημία του 2009. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη πανδημία ήταν μια μετάλλαξη της γρίπης με γενετικό υλικό από τέσσερις προϋπάρχουσες μορφές του ιού: δύο από τη γρίπη των χοίρων (ένα από Βόρεια Αμερική και ένα από Ευρασία), ένα από τη γρίπη των πτηνών, και ένα από την ανθρώπινη κοινή γρίπη, γεγονός που την έκανε ιδιαίτερα ισχυρή και θανατηφόρα, δικαιολογώντας τον μαζικό πανικό που ακολούθησε.

Γρίπη των πτηνών
Αρκετά κοντινή με τη γρίπη των χοίρων είναι και η γρίπη των πτηνών η οποία είναι ξανά σε έξαρση στην Ανατολική Κίνα τις τελευταίες ημέρες. Ο ιός Η5Ν1, η επονομαζόμενη γρίπη των πτηνών είναι μία επικίνδυνη μορφή γρίπης που μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο. Στα πουλερικά, οι ιοί της γρίπης των πτηνών προκαλούν δύο διαφορετικούς τύπους νόσου: ο πρώτος είναι σχετικά κοινός και αποτελεί ασθένεια ήπιας μορφής, αλλά ο δεύτερος είναι πιο σπάνιος και συχνά θανατηφόρος. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει περισσότερα από 200 κρούσματα σοβαρής ασθένειας σε ανθρώπους και πάνω από 100 θανάτους.

Ιός του Δυτικού Νείλου
Τελευταίο και πιο πρόσφατο κρούσμα ο Ιός του Δυτικού Νείλου (WNV) έκανε έναν ολόκληρο κόσμο να τρέμει τα κουνούπια. Ο ιός ανήκει στην οικογένεια WNV1Flaviviridae, είναι μέλος της κατηγορίας του Iαπωνικής Αντιγονικής Εγκεφαλίτιδας (JE) και συναντάται κυρίως σε τροπικές και εύκρατες περιοχές. Μολύνει κυρίως πτηνά, αλλά η μετάδοσή του είναι δυνατή και σε άλογα, σκυλιά, γάτες, σκίουρους και κουνέλια. Μεταδίδεται επίσης και στους ανθρώπους και παρόλο που γενικά δεν είναι θανατηφόρος, τα συμπτώματά του είναι αρκετά επίπονα και ενοχλητικά, ωστόσο εμφανίζονται μόλις στο 20% των ασθενών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ