Zελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να αποδεχθεί ουδετερότητα, αλλά όχι εδαφικές παραχωρήσεις - iefimerida.gr

Zελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να αποδεχθεί ουδετερότητα, αλλά όχι εδαφικές παραχωρήσεις

Βομβαρδισμός αποθήκη καυσίμων Κίεβο
Βομβαρδισμός σε αποθήκη καυσίμων στο Κίεβο / Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να αποδεχθεί καθεστώς ουδετερότητας αλλά όχι εδαφικές παραχωρήσεις, δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στην Τουρκία ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδέτερο, μη πυρηνικό καθεστώς για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να το αποδεχθούμε αυτό. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέντευξή του με Ρώσους ανεξάρτητους δημοσιογράφους ο Ζελένσκι είπε ότι «αυτό ήταν το πρώτο σημείο αρχής για τη Ρωσική Ομοσπονδία και εξ όσων θυμάμαι γι’ αυτό ξεκίνησαν τον πόλεμο». Ο ίδιος τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό, αλλά υπογράμμισε και πάλι την επιθυμία του για μια συμπαγή ειρηνευτική συμφωνία.

«Αυτή η ρήτρα είναι μια ρήτρα εγγύησης ασφάλειας για την Ουκρανία. Κι εφόσον (οι Ρώσοι) λένε ότι είναι και γι’ αυτούς, είναι κατανοητό για μένα και συζητείται. Αλλά με ενδιαφέρει να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι άλλο ένα κομμάτι χαρτί. Εμείς θέλουμε αυτό το χαρτί να γίνει μια σοβαρή συμφωνία προς υπογραφή», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι «τα θέματα του Ντονμπάς και της Κριμαίας πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν» μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά τις ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας θα γίνουν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι είπε στους Ρώσους δημοσιογράφους ότι θα αρνηθεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών αν η ρωσική πλευρά επιδιώκει να συζητήσει μόνον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Όπως είπε η χώρα του δεν θα συζητήσει επ’ ουδενί τους όρους «αποναζιστικοποίηση» και «αποστρατιωτικοποίηση» στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τη Ρωσία.

Ειρήνη και επιστροφή στην κανονική ζωή «προφανείς» στόχοι των νέων διαβουλεύσεων, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η ειρήνευση και η αποκατάσταση της κανονικής ζωής είναι «οι προφανείς» στόχοι της χώρας του στο νέο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι ο νέος γύρος επαφών στην Κωνσταντινούπολη επιδιώκει την ειρήνευση «χωρίς καθυστέρηση». «Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές. Η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αναμφίβολες. Αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας για το κράτος μας είναι υποχρεωτικές».

Στη διάρκεια χθεσινής (Κυριακή) τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βλαντιμιρ Πούτιν ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και «ειρήνευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, λέει η τουρκική προεδρία

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας είπε ότι στη διάρκεια του τηλεφωνήματος του Ερντογάν με τον Πούτιν «συμφώνησαν να γίνει η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα την Τρίτη. Ωστόσο, το μέλος της Ουκρανικής αντιπροσωπείας, Νταβιντ Αραχάμια, είπε νωρίτερα ότι η συνάντηση θα γινόταν σήμερα. Πάντως και ο επικεφαλής της ομάδας των Ρώσων διαπραγματευτών, Βλαντιμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι διά ζώσης συνομιλίες θα γίνουν στις 29-30 Μαρτίου.

Αναλυτής: Ρωσία και Ουκρανία έχουν διαφορετική αντίληψη περί ουδετερότητας

Στο μεταξύ ο Ζακάρι Πάικιν, ερευνητής στο Center for European Policy Studies, θεωρεί ότι Μόσχα και Κίεβο πιθανότατα έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στο ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.

«Υπάρχει το ερώτημα κατά πόσον ή όχι η ουδετερότητα σημαίνει δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ έναντι δυνατότητας ένταξης στην ΕΕ. Το κεντρικό ζήτημα καθώς ετοιμαζόταν η εισβολή ήταν η πιθανή ένταξη της Ουκρανάις στο ΝΑΤΟ και κατ’ αυτόν τον τρόπο επέλεξε η Ρωσία να ορίσει στις συνομιλίες τους περασμένους μήνες την ουδετερότητα. Αλλά αγκάθι είναι εξίσου και η ένταξη στην ΕΕ», λέει.

«Μια ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θέτει συγκεκριμένα προβλήματα για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ είναι τμήμα της δυτικής πολιτικής δομής και η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος του ρωσικού κόσμου. Πέραν τούτων η ΕΕ έχει μια κοινή εξωτερική και πολιτική ασφάλειας κι αυτά προσκρούουν στην αντίληψη περί ουδετερότητας από τη σκοπιά της Μόσχας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ