Ξεκίνησε στην Ελβετία η δίκη της Γκουλνάρα Καρίμοβα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την εμπλοκή ελβετικής τράπεζας.
Η δίκη της Καρίμοβα, κόρης του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν, ξεκίνησε σήμερα στην Ελβετία με κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αν και η ίδια δεν παρευρέθηκε, καθώς βρίσκεται φυλακισμένη στη χώρα της.
Η απουσία της κατηγορουμένης
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του πρώην ηγέτη του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, καταδικάστηκε ήδη το 2020 σε κάθειρξη 13 ετών για εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας. Στη νέα δίκη στην Ελβετία κατηγορείται για συμμετοχή σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, μαζί με την ελβετική τράπεζα «Lombard Odier».
Οι κατηγορίες και το «Γραφείο»
Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, η Καρίμοβα φέρεται να συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση με την ονομασία «Το Γραφείο», η οποία δραστηριοποιούνταν διεθνώς.
Μεταξύ 2005 και 2012, η οργάνωση φέρεται να διοχέτευσε και να «νομιμοποίησε» μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ελβετία μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Ο ρόλος της ελβετικής τράπεζας: «Lombard Odier»
Οι ερευνητικές αρχές αναφέρουν ότι κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες κατέληξαν σε λογαριασμούς της τράπεζας στη Γενεύη. Το ελβετικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η τράπεζα και πρώην στέλεχός της συνέβαλαν καθοριστικά στην απόκρυψη των χρημάτων, ενώ η ίδια η ελβετική τράπεζα απορρίπτει ότι ενήργησε με πρόθεση, κάνοντας λόγο για πιθανές οργανωτικές αδυναμίες στον έλεγχο.
«Ο ρόλος της τράπεζας και ενός πρώην διευθυντή της ήταν καθοριστικός αφού επέτρεψε την απόκρυψη των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σημείωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ελβετικής Ομοσπονδίας (MPC).
Η υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη, με το δικαστήριο να εξετάζει αν θα συνεχιστεί η διαδικασία και την τελική απόφαση να αναμένεται σύντομα.