H Tζάνετ Γέλεν παραδέχθηκε ότι απήλαυσε το πιάτο με τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, που έφαγε στην Κίνα - iefimerida.gr

H Tζάνετ Γέλεν παραδέχθηκε ότι απήλαυσε το πιάτο με τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, που έφαγε στην Κίνα

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν
H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Hau Dinh
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φρενίτιδα πυροδότησε άθελά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα για ένα πιάτο με «μαγικά μανιτάρια», που δοκίμασε στο Πεκίνο τον περασμένο Ιούλιο.

Κατά την επίσκεψή της στην πρωτεύουσα της Κίνας η Γέλεν γεύτηκε το πιάτο “jian shou qing”, που μεταφράζεται: «δείτε το μπλε χέρι», στο εστιατόριο “In and Out”, το οποίο ειδικεύεται στην κουζίνα της νοτιοδυτικής επαρχίας Γιουνάν. Κι από τη στιγμή που ένας χρήστης του Weibo – του κινεζικού αντίστοιχου του πρώην Twitter και νυν “X” – σχολίασε την επίσκεψή της στο εστιατόριο, το hashtag, που χρησιμοποίησε και μεταφράζεται: “Το πρώτο γεύμα της ΥΠ ΟΙΚ των ΗΠΑ Γέλεν στο Πεκίνο είναι γιουνανέζικο”, έγινε viral και το εν λόγω πιάτο ξεπουλάει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γέλεν διευκρίνισε στο CNN ότι δεν οργάνωσε εκείνη το γεύμα, ούτε το παρήγγειλε: «Πήγα με αυτή τη μεγάλη ομάδα ατόμων και το άτομο που οργάνωσε το δείπνο μας έκανε την παραγγελία. Υπήρχε αυτό το νοστιμότατο πιάτο με μανιτάρια. Δεν γνώριζα ότι αυτά τα μανιτάρια είχαν παραισθησιογόνες ιδιότητες. Αργότερα το έμαθα», είπε.

Για το εν λόγω πιάτο χρησιμοποιούνται τα μανιτάρα Lanmaoa asiatica, μέρη των οποίων γίνονται μπλε όταν ζουλιούνται ή κόβονται σε φέτες. Όπως είπε στο αμερικανικό δίκτυο ο δρ Πίτερ Μόρτιμερ, καθηγητής στο Ινιστιτούτο Βοτανολογίας Κουνμίνγκ, τα μανιτάρια Lanmaoa, που δοκίμασε η Γέλεν, θεωρούνται δηλητηριώδη, καθώς μπορεί να είναι παραισθησιογόνα.

Tα μανιτάρια Lanmaoa asiatica, που γεύτηκε η Τζάνετ Γέλεν, χάνουν τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους αν μαγειρευτούν σωστά.
Tα μανιτάρια Lanmaoa asiatica, που γεύτηκε η Τζάνετ Γέλεν, χάνουν τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους αν μαγειρευτούν σωστά.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει τις ενώσεις που ευθύνονται για την πρόκληση των παραισθήσεων. Παραμένει λίγο μυστήριο Ένας φίλος μου, που τα έφαγε κατά λάθος, είχε παραισθήσεις για τρεις μέρες», είπε ο καθηγητής.

Η Γέλεν, πάντως, γελώντας ξεκαθάρισε στο CNN ότι δεν είχε παρενέργειες. «Μπορώ νας πω ότι κανένας μας δεν επηρεάστηκε από τα μανιτάρια. Διάβασα ότι αν μαγειρευτούν σωστά – κι είμαι βέβαιη ότι έτσι έγινε σε αυτό το πολύ καλό εστιατόριο, δεν έχουν επιπτώσεις. Όλοι μας τα απολαύσαμε».

Η συγκεκριμένη αλυσίδα εστιατορίων, όπου η Γέλεν δοκίμασε τα «μαγικά μανιτάρια» ανέφερε στο Weibo ότι μετά την επίσκεψή της Αμερικανίδας ΥΠ ΟΙΚ το πιάτο ξεπούλησε μέσα σε λίγες ώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζάνετ Γέλεν μανιτάρια Κίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ