Τσερνόμπιλ: Ρώσοι στρατιώτες διέσχισαν το τοξικό «Κόκκινο Δάσος» -«Αυτοκτονία», λένε εργαζόμενοι στον σταθμό - iefimerida.gr

Τσερνόμπιλ: Ρώσοι στρατιώτες διέσχισαν το τοξικό «Κόκκινο Δάσος» -«Αυτοκτονία», λένε εργαζόμενοι στον σταθμό

Ένδειξη ραδιενέργειας στο Κόκκινο Δάσος του Τσερνόμπιλ
Ένδειξη ραδιενέργειας στο Κόκκινο Δάσος του Τσερνόμπιλ / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρώσοι στρατιώτες που έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ διέσχισαν μια τοξική περιοχή, το «Κόκκινο Δάσος».

Οι στρατιώτες προκάλεσαν «σύννεφα» ραδιενεργής σκόνης όταν οδήγησαν τα οχήματά τους μέσα από την πιο μολυσμένη περιοχή του Τσερνόμπι, σύμφωνα με δύο εργαζόμενους στον σταθμό που μίλησαν στο Reuters.

Οι δύο υπάλληλοι του Τσερνόμπιλ δήλωσαν ότι είδαν ρωσικά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα από το Κόκκινο Δάσος, το οποίο είναι το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια τμήμα της ζώνης γύρω από το Τσερνόμπιλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργαζόμενοι, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι οι στρατιώτες δεν φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό για τη ραδιενέργεια και χαρακτήρισαν την κίνησή τους ως «αυτοκτονική», καθώς είναι πολύ πιθανό να εισέπνευσαν τη σκόνη, που ενδέχεται επηρεάσει εσωτερικά το σώμα τους, προκαλώντας βλάβες.

«Ένα μεγάλο κονβόι στρατιωτικών οχημάτων κινήθηκε σε έναν δρόμο ακριβώς πίσω από τις εγκαταστάσεις μας και αυτός ο δρόμος περνάει δίπλα από το Κόκκινο Δάσος», είπε μια από τις πηγές.

«Το κονβόι εκτόξευσε μια μεγάλη στήλη σκόνης. Πολλοί αισθητήρες ραδιενέργειας έδειξαν υπέρβαση των επιπέδων», είπε.

Το Κόκκινο Δάσος, μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο

Το Κόκκινο Δάσος πήρε το όνομά του όταν τα δέντρα έγιναν κόκκινα μετά την έκρηξη του 1986 στο εργοστάσιο, που βρίσκεται περίπου 65 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας Κίεβο.

Η τοποθεσία του Κόκκινου Δάσους παραμένει μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία δήλωσε μετά την κατάληψη του εργοστασίου στις 24 Φεβρουαρίου ότι η ακτινοβολία ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα και ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες των στρατιωτικών μονάδων της απέτρεψαν πιθανές «πυρηνικές προκλήσεις» από Ουκρανούς εθνικιστές.

Ένας από τους υπαλλήλους είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες με τους οποίους είχε μιλήσει δεν γνώριζαν για την ιστορία του εργοστασίου.

«Όταν ρωτήθηκαν αν γνώριζαν για την καταστροφή του 1986, την έκρηξη του Τσερνόμπιλ, δεν είχαν ιδέα. Δεν είχαν ιδέα σε τι είδους εγκαταστάσεις βρίσκονταν», είπε.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν εγκαταλείψει πλέον την πόλη Slavutych κοντά στο Τσερνόμπιλ, όπου ζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, δήλωσαν σήμερα ο δήμαρχος της πόλης και ο επικεφαλής του εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ