Ουκρανία: «Στα χέρια των κατακτητών η Μαριούπολη», λέει ο δήμαρχος -Καλεί για πλήρη εκκένωση - iefimerida.gr

Ουκρανία: «Στα χέρια των κατακτητών η Μαριούπολη», λέει ο δήμαρχος -Καλεί για πλήρη εκκένωση

Ρωσικό τανκ με το σήμα Ζ στην Ουκρανία
Ρωσικό τανκ με το σήμα Ζ στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον η Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με το CNN, πως η πόλη αυτή βρίσκεται πλέον «στα χέρια των κατακτητών», έπειτα από μία σκληρή πολιορκία πολλών ημερών, κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις την «ισοπέδωσαν». Οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και τραυματίες, ενώ έχουν εκτοπίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι τα πάντα εντός των δυνάμεών μας» είπε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση, όπως μεταδίδεται σε δημοσίευμα του CNN. «Δυστυχώς, βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών σήμερα», πρόσθεσε.

Μαριούπολη: Πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων που έχουν απομείνει ζητεί ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος κάλεσε για μια πλήρη εκκένωση της πόλης, ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες που έχουν παραμείνει εκεί. Η πόλη αυτή είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σήμερα έχουν παραμείνει περίπου 160.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση». «Και είναι πολύ τρομακτικό», είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, επίσης, στο κάλεσμά του για πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων είπε ότι έχουν ετοιμαστεί 26 λεωφορεία για την επιχείρηση της εκκένωσης, αλλά, «δυστυχώς, δεν έχουν πάρει την άδεια για να αναχωρήσουν». Ο δήμαρχος ισχυρίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις παρεμποδίζουν την εκκένωση με επιθέσεις τους. Δεν έχει γίνει σαφές εάν σημειώνονται ακόμη μάχες εντός της πόλης, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον ισχυρισμό για 160.000 εγκλωβισμένους πολίτες στη Μαριούπολη επανέλαβε μια βουλευτής της Ουκρανίας, η Ίνα Σόσβσουν, που πρόσθεσε ότι 20.000 περίπου άνθρωποι «απήχθησαν» από τη Ρωσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη. Η Μαριούπολη έχει χτυπηθεί σκληρά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με πλήγματα που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, όπως αυτά στο μαιευτήριο και σε ένα θέατρο, έξω από το οποίο αναγραφόταν με καθαρά γράμματα η λέξη «παιδιά».

Δήμαρχος Μαριούπολης: Έχουν σκοτωθεί σχεδόν 5.000 ανάμεσά τους και 210 παιδιά

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Interfax Ukraine.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαν απομείνει στην πόλη 170.000 κάτοικοι. Πριν να ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης, περίπου 140.000 άνθρωποι πρόλαβαν να φύγουν. Αφού ξεκίνησε η πολιορκία, έφυγαν άλλες 150.000, εκ των οποίων οι 71.235 έφτασαν στη Ζαπορίζια και οι υπόλοιποι στα γύρω χωριά. Περίπου 30.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, το 90% των πολυώροφων κτιρίων (συνολικά 2.340) έχουν υποστεί ζημιές. Το 60% από αυτά (1.560 δέχτηκαν άμεσο πλήγμα) και πάνω από το 40% (1.040) καταστράφηκαν πλήρως. Ζημιές έχει υποστεί και το 90% (61.200) των ιδιωτικών κατοικιών, από τα οποία το 40% καταστράφηκε πλήρως.

Χτυπήθηκαν επίσης επτά νοσοκομεία, από τα οποία τα τρία καταστράφηκαν, τέσσερις πολυκλινικές (μία καταστράφηκε), τα τρία μαιευτήρια της πόλης, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τα Πανεπιστήμια, 7 υπέστησαν ζημιές, με τα τρία από αυτά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Ολοσχερώς καταστράφηκαν 23 σχολεία (το 40%) και 28 παιδικοί σταθμοί (40% του συνόλου).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουν επίσης υποστεί ζημιές δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και η στρατιωτική εγκατάσταση αρ. 3057.

Καντίροφ: Δημοσίευσε βίντεο με τη σημαία της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραχμάν Καντίροφ, ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο που απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του στη Μαριούπολη, όπως λέει ο ίδιος.

Το σχόλιο που συνοδεύει την ανάρτηση του Καντίροφ αναφέρει: «Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης μετά τον καθαρισμό των γειτονιών από τους ναζί εξτρεμιστές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανία: Την απελευθέρωση του Ιρπίν ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Ιρπίν, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν τον «πλήρη έλεγχο» της πόλης αυτής.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του Ιρπίν, το οποίο υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», δήλωσε ο Oleksandr Markushyn σε μια ανάρτηση βίντεο στο Telegram.

Ο δήμαρχος του Ιρπίν πρόσθεσε: «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις στην πόλη μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατή η άμεση επαλήθευση των πληροφοριών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ