Τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντήσει στο πλαίσιο της G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο κατά την άφιξή του στη λουτρόπολη τη Δευτέρα και στη συνέχεια με τους ηγέτες του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Ινδίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ζελένσκι «θα μπορούσαν κάλλιστα να συναντηθούν στο περιθώριο» της συνάντησης εργασίας της Τρίτης, ανέφερε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ τόνισε ότι μια επίσημη διμερής συνάντηση δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Τραμπ είναι ο «μόνος» διεθνής ηγέτης ικανός να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η επιτάχυνση των συζητήσεων για μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου της G7.
Ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι η συμμετοχή της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να έχει συζητήσεις με τους εταίρους του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μετανάστευση, την καινοτομία και την ενέργεια.
Δείπνο στις Βερσαλλίες προς τιμήν της Γαλλοαμερικανικής φιλίας
Όπως έγινε γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα διοργανώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, στις Βερσαλίε, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.
Το εν λόγω δείπνο είναι ένας τρόπος για να εορταστεί η 250ή επέτειος της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ σε μια «συμβολική τοποθεσία για τη γαλλοαμερικανική φιλία, όπου υπεγράφη το 1783 η συνθήκη που την κατοχυρώνει», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
ΑΠΕ - ΜΠΕ