Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία, μια κίνηση που έρχεται μετά τη συνάντησή του με τον προσωρινό Πρόεδρο της Συρίας, Αχμέτ αλ-Σάρα.
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, θεωρείται ιστορική και σηματοδοτεί μία απρόσμενη στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η συνάντηση Τραμπ με αλ-Σάρα
Η συνάντηση του Τραμπ με τον Αχμέτ αλ-Σάρα είχε διάρκεια 37 λεπτών και προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο Σαράα έχει στο παρελθόν συνδεθεί με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάιντα. Παρ' όλα αυτά, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Σαράα «ισχυρό άνδρα» με δυνατότητες, αν και αναγνώρισε ότι το παρελθόν του συνδέεται με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μία οργάνωση που υπήρξε παρακλάδι της Αλ-Κάιντα έως το 2016.
Η άρση των κυρώσεων στη Συρία
Το πιο σημαντικό σημείο της ανακοίνωσης του Τραμπ ήταν η απόφαση να αρθούν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Συρία, οι οποίες απομόνωναν τη χώρα και την είχαν καταστήσει οικονομικά και κοινωνικά παράλυτη. Οι κυρώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το 90% του πληθυσμού της Συρίας να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Η απόφαση αυτή να αρθούν οι κυρώσεις, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, έχει προκαλέσει αντιφατικές αντιδράσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη και να διευκολύνει την επιστροφή προσφύγων στη Συρία. Παράλληλα, οι διεθνείς οργανισμοί θα μπορούν να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια και τις επενδύσεις στη χώρα.

Η Συμφωνία Αβραάμ και το επιφυλακτικό Ισραήλ
Ο Τραμπ δεν περιορίστηκε μόνο στην άρση των κυρώσεων. Έθεσε ως προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, τη συμμετοχή της Συρίας στις Συμφωνίες Αβραάμ, τη διαδικασία εξομάλυνσης σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών. Η πλευρά της Συρίας, με επικεφαλής τον αλ-Σάρα, έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Ωστόσο, το Ισραήλ παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στον αλ-Σάρα και τη σύνδεσή του με εξτρεμιστικές ομάδες, γεγονός που περιπλέκει την όλη διαδικασία εξομάλυνσης.
Οι προκλήσεις για το μέλλον της Συρίας
Αν και η απόφαση να αρθούν οι κυρώσεις ανοίγει νέες προοπτικές για την οικονομία της Συρίας, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο Τραμπ έχει επισημάνει ότι απαιτείται από τη Συρία να απομακρύνει τους ξένους μαχητές από τη χώρα, ενώ το καθεστώς του αλ-Σάρα θα πρέπει να εκπληρώσει μία σειρά από δύσκολες απαιτήσεις για να κερδίσει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η αποκατάσταση της Συρίας
Η αποκατάσταση της Συρίας θα απαιτήσει χρόνια και τεράστιες προσπάθειες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την καταστροφή από τον εμφύλιο πόλεμο και τα προβλήματα των διεθνών κυρώσεων. Παρά τις προκλήσεις, η άρση των κυρώσεων προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα να αρχίσει να ανακάμπτει, να προσφέρει μισθούς στους πολίτες και να αναπληρώσει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού.
Αχτίδα ελπίδας για τη Συρία
Για τους Σύρους, αυτή η εξέλιξη προσφέρει μία αχτίδα ελπίδας μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες πολέμου και ανθρωπιστικής κρίσης. Αν και η οδός προς την αποκατάσταση είναι γεμάτη εμπόδια, η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις και να αναγνωρίσουν το καθεστώς αλ-Σάρα μπορεί να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων Σύρων. Ωστόσο, η επιτυχία της όλης διαδικασίας εξαρτάται από την ικανότητα της Συρίας να ανταποκριθεί στις διεθνείς απαιτήσεις και τις γεωπολιτικές πιέσεις που αναδύονται στην περιοχή.