«Ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες»: Ο Τραμπ πάτησε «φρένο» στα πλήγματα και καλεί το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - iefimerida.gr

«Ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες»: Ο Τραμπ πάτησε «φρένο» στα πλήγματα και καλεί το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη νέων συνομιλιών με το Ιράν.

Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά την απόφασή του να αναβάλει σχεδιαζόμενη αμερικανοϊσραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινούσαν σήμερα Δευτέρα το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού θα πραγματοποιηθούν, πόσο θα διαρκέσουν ή ποιοι θα συμμετάσχουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν επιβεβαιώνει η Τεχεράνη τις συνομιλίες

«Φυσικά δεν θέλουν να υποστούν επίθεση. Γνώριζαν το εύρος της, διότι την έβλεπαν να παίρνει μορφή», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Νιου Τζέρσεϊ στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι στιγμής, ούτε η Τεχεράνη ούτε οι χώρες που φέρονται να έχουν ρόλο διαμεσολαβητή έχουν επιβεβαιώσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε πως υπάρχει συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει και συμφωνία για την «αποπυρηνικοποίηση» του Ιράν.

Παραμένει σε ετοιμότητα ο αμερικανικός στρατός

Παρά την αναβολή των βομβαρδισμών, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν έτοιμες να δράσουν εφόσον δοθεί εντολή.

Μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ακύρωσε τα νέα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα, τα οποία χαρακτήρισε ως μια επιχείρηση τεράστιας κλίμακας, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία, κυρίως για το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα των χωρών του Κόλπου για αποκλιμάκωση

Ο Τραμπ υποστήριξε πως αποφάσισε να αναβάλει την επίθεση μετά από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, αλλά και του ίδιου του Ιράν.

Όπως ανέφερε, μια νέα στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν «καταστροφική» για την ιρανική πλευρά.

Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τη μεταφορά πετρελαίου παγκοσμίως, παραμένουν ουσιαστικά κλειστά μετά την απόφαση της Τεχεράνης, προκαλώντας νέες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η περιοχή αποτελεί κρίσιμο σημείο για το διεθνές εμπόριο υδρογονανθράκων, με τις εξελίξεις να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας.

Η αποτυχημένη προσπάθεια διπλωματικής λύσης

Το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης του Ισλαμαμπάντ», που είχε δημιουργήσει ελπίδες για διπλωματική λύση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, δεν προχώρησε τελικά.

Μετά την αποτυχία της προσπάθειας αυτής, οι δύο πλευρές επέστρεψαν στις εχθροπραξίες, με ανταλλαγές μεγάλης κλίμακας πληγμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τεχεράνη δηλώνει κοντά σε συμφωνία για το Ορμούζ

Παρότι δεν έχει επιβεβαιώσει τις συνομιλίες που ανακοίνωσε ο Τραμπ, το Ιράν ανέφερε ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Ομάν για τη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ δήλωσε πως στόχος είναι μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια κάθε χώρας.

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του Brent υποχώρησε σχεδόν 5%, φτάνοντας περίπου στα 84 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Νέα ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Παρά τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη.

Το βράδυ της Κυριακής καταγράφηκε έκρηξη κοντά σε πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στην περιοχή του Ορμούζ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η σύγκρουση επεκτάθηκε και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών στόχων, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Ιράν ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ