Washington Post: Σεισμοί, πληθωρισμός, κατάρρευση λίρας ισοπεδώνουν τον Ερντογάν -Σενάρια για εκλογές το 2024 - iefimerida.gr

Washington Post: Σεισμοί, πληθωρισμός, κατάρρευση λίρας ισοπεδώνουν τον Ερντογάν -Σενάρια για εκλογές το 2024

Ο Ταγίπ Ερντογάν στα ερείπια
Ο Ταγίπ Ερντογάν στα ερείπια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πυρά» από την αντιπολίτευση δέχεται το κυβερνών κόμμα στη Τουρκία, για την έκκληση ιδρυτικού στελέχους του AKP να αναβληθούν οι εκλογές έως το 2024, τη στιγμή που ο Ερντογάν παραδέχεται ότι η αντίδραση των αρχών μετά τον φονικό σεισμό ήταν πιο αργή από όσο θα επιθυμούσε.

Η Τουρκία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της, με τον τραγικό, νεότερο απολογισμό των θυμάτων από τους φονικούς σεισμούς στη χώρα και τη Συρία να ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 41.200. Οι 35.400 έχουν ανασυρθεί από τις κατεστραμμένες επαρχίες της Τουρκίας. Ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια και εκατομμύρια άστεγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν σε σκηνές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής περισσότερους από 8.000 ανθρώπους ζωντανούς από τα χαλάσματα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Όπως γράφει η Washington Post, πληθαίνουν οι επικρίσεις για την αργή και ελλιπή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης μια σειρά μέτρων για τους σεισμόπληκτους, όπως την κατασκευή «ασφαλών κτιρίων, υψηλής ποιότητας», μέσα σε διάστημα 12 μηνών, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στις επαρχίες που χτυπήθηκαν από τον σεισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα καταβάλει 100.000 λίρες (περίπου 5.300 δολάρια) στους συγγενείς των νεκρών του σεισμού ενώ παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «άθλια» στάση.

«Πυρά» της αντιπολίτευσης μετά από tweet του Αρίντς

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, εξαιτίας ενός tweet, παλιού, υψηλόβαθμου μέλους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, του Μπουλέντ Αρίντς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αρίντς ζήτησε τη Δευτέρα την αναβολή των εκλογών στην Τουρκία, πέραν του περιθωρίου που προβλέπεται από το σύνταγμα, δηλαδή τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία ήταν αδύνατο να οργανωθεί μετά την καταστροφή. Οριστική ημερομηνία για τις εκλογές δεν έχει δοθεί επισήμως, ενώ αναμενόταν να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

«Να έχετε μέσα σας τον φόβο του Θεού. Υπάρχουν ακόμα πτώματα στα ερείπια. Πώς μπορούμε να μιλάμε για εκλογές όταν οι ψηφοφόροι δεν είναι εκεί;» έγραψε ο Αρίντς, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στον Ερντογάν κατά το παρελθόν.

Αντιπρότεινε μάλιστα τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το 2024, που είναι προγραμματισμένες και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δεν έχει διευκρινιστεί αν η πρόταση του Αρίντς έχει την υποστήριξη του AKP, και αν ήταν μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης της κοινής γνώμης. Αξιωματούχοι του ΑΚΡ δεν έχουν απαντήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους», ζητά η αντιπολίτευση

Ο Αλί Οζτούντς, βουλευτής της αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί το Καχραμανμάρας, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς, είπε ότι «ο Ερντογάν βλέπει πως θα χάσει τις εκλογές και αναζητά δικαιολογίες για να μην γίνουν. Είχαν ήδη χάσει την υποστήριξή τους από πριν, και ο σεισμός ήταν ένα βαρύ πλήγμα».

Η Washington Post γράφει ότι ο Ερντογάν είχε ανέλθει τον πρωθυπουργικό θώκο το 2003 και έγινε πρόεδρος το 2014. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, «έχει αναδιαμορφώσει το τουρκικό κράτος, αποδυναμώνοντας τους θεσμούς και διευρύνοντας τη δική του εξουσία. Οι τουρκικές αρχές έχουν φυλακίσει πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών. Οι εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για την ικανότητα της Τουρκίας να εδραιώσει τη δημοκρατία της».

«Οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους», ζήτησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πιθανός υποψήφιος πρόεδρος και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το σύνταγμα είναι σαφές. Οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο σε περιόδους πολέμου. Εφόσον δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές. Η ημερομηνία των εκλογών πρέπει να οριστεί το συντομότερο δυνατό, είτε στις 14 Μαΐου είτε στις 18 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου των Αδάνων, που πρόσκειται στο CHP: «Το μεγάλο μας τουρκικό κράτος θα πρέπει να είναι σε θέση να προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές τέσσερις μήνες μετά από έναν σεισμό».

Την διεξαγωγή εκλογών άμεσα ζήτησε και το δεξιό κόμμα Iyi.

Σεισμοί, πληθωρισμός και κατάρρευση της λίρας ισοπεδώνουν τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν είχε δεχθεί και πριν τους φονικούς σεισμούς το πιο σοβαρό «κύμα» πολιτικής αμφισβήτησης στην ιστορία της καριέρας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Washington Post σημειώνει πως τα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψε ο πληθωρισμός και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, οδήγησαν τα τελευταία χρόνια, μέλη της συντηρητικής πολιτικής βάσης του Ερντογάν να στραφούν εναντίον του. Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο, έχει ανακτήσει κάποια από τη χαμένη υποστήριξη μέσω των δαπανών και του ρόλου του στη διεθνή διπλωματία σε συνάρτηση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γράφει η Washington Post.

Ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με νέες επικρίσεις, ενώ ακόμα και ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι η αντίδραση στους σεισμούς ήταν πιο αργή από ό,τι επιθυμούσε.

Με την κήρυξη τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, στις σεισμόπληκτες περιοχές, η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνά με διατάγματα έως τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ