Ανάλυση CNN: Πόσο «δυτικός» είναι ο Κιλιτσντάρογλου -Θα απομακρυνθεί από την αγκαλιά της Ρωσίας;

Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου / Φωτογραφία: AP Photo / Francisco Seco

Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «αγαπητός φίλος», για τον Ρώσο ηγέτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας «σκληρός, αλλά αξιόπιστος εταίρος» και το ερώτημα είναι τι θα φέρει η επόμενη μέρα των εκλογών αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, σε περίπτωση νίκης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τον περασμένο μήνα οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν μέσω βιντεοσύνδεσης το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου, που κατασκεύασε και θα λειτουργεί η Rosatom, εντείνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της Άγκυρας από τη Μόσχα, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN.

Η ενίσχυση των δεσμών Ερντογάν-Πούτιν ενέτεινε την ανησυχία στη Δύση, όπου πολλοί προσβλέπουν σε νίκη του Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές εκλογές, κάτι που γνωρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φάνηκε και από την οργισμένη αντίδρασή του για την πρόσφατη επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στον αντίπαλό του.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια δύσκολη μάχη, η έκβαση της οποίας πιθανώς θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά αναλυτές έχουν τονίσει ότι ακόμη κι αν χάσει ο Ερντογάν, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας.

Μολονότι στη συμμαχία της αντιπολίτευσης λένε ότι σε περίπτωση νίκης θα αναπροσανατολίσουν προς τη Δύση την Τουρκία, άλλοι λένε ότι βασικές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας δεν θα αλλάξουν.

Η Τουρκία πατάει σε δύο βάρκες

Στα 20 χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν -και ειδικά στη δεύτερη δεκαετία που ήταν στην εξουσία-, η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, ενίσχυσε τους δεσμούς της με τη Μόσχα και μάλιστα αγόρασε και τους S-400, προς δυσαρέσκεια των εταίρων της στη Συμμαχία, ενώ απέφυγε να μετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά την εισβολή στην Ουκρανία, και φρέναρε με το βέτο της την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μολαταύτα, η Τουρκία συνέβαλε με τη μεσολάβησή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ενώ πούλησε drones στο Κίεβο, βοηθώντας το στη μάχη κατά των εισβολέων.

«Υπάρχουν, πιστεύω, τομείς όπου θα δούμε ριζική αλλαγή, αν νικήσει η αντιπολίτευση, και πολλοί από τους συναδέλφους μας και Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Άγκυρα ρωτούν σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα κάνει στροφή προς τους δυτικούς συμμάχους της» δήλωσε στο CNN ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας, Ονούρ Ισί.

Περιορισμένη η στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση

Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι μολονότι αναμένεται απομάκρυνση από την αντιαμερικανική ρητορική, η στροφή αυτή της Τουρκίας προς τη Δύση θα είναι περιορισμένη, λόγω της στενής σύνδεσης της τουρκικής με τη ρωσική οικονομία, των στενών εμπορικών δεσμών τους -άνω των 62 δισ. δολαρίων τον περασμένο χρόνο- και του καταφυγίου που πρόσφερε η Άγκυρα σε Ρώσους επιχειρηματίες που έριξαν λεφτά σε ακίνητα και άλλους τομείς.

Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

Για τον Μουράτ Σομέρ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης, ο Κιλιτσντάρογλου, σε περίπτωση νίκης, αν και θα επαναφέρει τη χώρα στην τροχιά της Δύσης, είναι απίθανο να θελήσει να χάσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

«Όσον αφορά στις προοπτικές της χώρας, θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη προς τη δημοκρατική Δύση» είπε ο Σομέρ, τονίζοντας πάντως ότι αυτό δεν θα σημάνει την πλήρη άρση των σημείων τριβής με τις δυτικές χώρες.

Ένα πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει -όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές- με την άρση του βέτο της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνει η αρμόδια για θέματα που αφορούν στην Τουρκία, διευθύντρια του International Crisis Group, Νιγκάρ Γκιοκσέλ.

Ωστόσο, μολονότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ενδέχεται να βελτιωθούν εάν επικρατήσει η αντιπολίτευση, το εγχείρημα θα είναι ίσως δυσκολότερο στην περίπτωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

«Η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχει φτάσει σε αδιέξοδο και βρίσκεται σε κατήφορο εδώ και πολύ καιρό» σημειώνει ο Ισί, εξηγώντας ότι όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές, η Τουρκία θα προσπαθήσει να «αποσυνδέσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ», δεδομένης της εξάρτησης της Άγκυρας από τους Ευρωπαίους εμπορικούς της εταίρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ