Bloomberg: Τι απαιτεί ο Ερντογάν από Φινλανδία-Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ -Τούρκοι αξιωματούχοι εξηγούν - iefimerida.gr

Bloomberg: Τι απαιτεί ο Ερντογάν από Φινλανδία-Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ -Τούρκοι αξιωματούχοι εξηγούν

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την Τουρκία να απειλεί να δυναμιτίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Bloomberg για τις επιδιώξεις της κυβέρνησής τους στο ιδιότυπο παζάρι με το υψηλό διακύβευμα.

Απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι με την ανάδειξη του κουρδικού προβλήματος στη διεθνή σκηνή ο Ερντογάν επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη των Τούρκων εθνικιστών με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2023, οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επέμειναν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που υπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα και θα συναινέσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μόνον αν ληφθούν υπ' όψιν οι επιφυλάξεις της αναφορικά με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ποιες είναι οι ανησυχίες αυτές;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποκήρυξη του PKK και των παρακλαδιών του

Η Τουρκία επιμένει ότι οι υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ανησυχίες της για τη δράση κουρδικών πολιτοφυλακών και μαχητών τόσο εντός των συνόρων της όσο και στη Συρία και το Ιράκ. Το θέμα που αποτελεί πηγή εντάσεων εντός της Συμμαχίας, επειδή μολονότι όλα τα μέλη της χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση εντός της Τουρκίας, πολλά υποστήριξαν τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Η Τουρκία, λένε οι αξιωματούχοι στο Bloomberg, αξιώνει να αποκηρύξουν δημοσίως οι δύο σκανδιναβικές χώρες όχι μόνον το PKK αλλά και τα παρακλάδια του και να λάβουν μέτρα κατά ατόμων που συμπαθούν το PKK και δραστηριοποιούνται στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Τέλος στο εμπάργκο εξαγωγών όπλων

Η Τουρκία θέλει ακόμη να τερματίσουν οι δύο χώρες το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα που επέβαλαν μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία προ τριετίας με στόχο την εκδίωξη των κουρδικών πολιτοφυλακών από τη μεθόριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και το εμπόριο όπλων της Τουρκίας με τις δύο χώρες είναι αμελητέο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ χωρών, που μπλοκάρουν συμφωνίες για πώληση όπλων, θέμα που έθεσε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων «αντιβαίνουν στο πνεύμα» της συμμαχίας.

Η Τουρκία δεν θα ξανακάνει το λάθος που διέπραξε με την Ελλάδα

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι σημείωσαν – όπως νωρίτερα σήμερα και ο Ερντογάν- ότι η χώρα τους έχει διδαχθεί από λάθη του παρελθόντος, όταν συναίνεσε τη δεκαετία του 1980 στην επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και αργότερα η Αθήνα και η Λευκωσία όρθωσαν εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απέρριψαν ψήφισμα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου και βρίσκονται σε συνεχή εδαφική διαμάχη με την Άγκυρα για τμήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό και, όπως λένε, δεν θα ήταν σοφό να περιμένει κανείς από την Τουρκία να αλλάξει γραμμή αναφορικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρά μόνον αν επιλυθούν πρώτα οι διαφορές και οι δύο χώρες δηλώσουν δημοσίως αλληλέγγυες με την Άγκυρα κατά των κουρδικών οργανώσεων.

F-35, F-16, τέλος στις κυρώσεις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400

Αν και επισήμως στην Τουρκία λένε ότι δεν παζαρεύουν άλλα θέματα πέρα από τη στάση των δύο υποψήφιων προς ένταξη χωρών στο κουρδικό, η λίστα των επιθυμιών στην Άγκυρα είναι μακρά, σχολιάζει το Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία επιδιώκει την επανένταξή της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, από το οποίο την έδιωξαν οι ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών S-400. Παράλληλα ζητάει να αγοράσει 40 αμερικανικά F-16 και αναβάθμιση άλλων 80, αλλά και άρση των αμερικανικών κυρώσεων για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, αλλά, όπως σημειώνει το Bloomberg, η επίτευξη αυτών των επιδιώξεων χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει πρόκληση για την Άγκυρα μολονότι έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν διστάζει να στυλώσει τα πόδια ακόμη και με επιπτώσεις για την οικονομία της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ