Στη σύνταξη εξωθείται ο Ντιντιέ Ραούλ, ο Γάλλος λοιμωξιολόγος που πρότεινε την υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Στη σύνταξη εξωθείται ο Ντιντιέ Ραούλ, ο Γάλλος λοιμωξιολόγος που πρότεινε την υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Ο επιστήμονας Ντιντιέ Ραούλ
Ο επιστήμονας Ντιντιέ Ραούλ / Φωτογραφία: AP Photos

Απομακρύνεται όπως όλα δείχνουν, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ντιντιέ Ραούλ, που βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς υποστήριξε τις ευεργετικές συνέπειες της υδροξυχλωροκίνης έναντι της Covid, από τη θέση του επικεφαλής ινστιτούτου στη Μασσαλία.

Ο καθηγητής, σύμφωνα με τα γαλλικά δημοσιεύματα, θα αποχωρήσει στα τέλη Αυγούστου από τη θέση του προέδρρου, καθώς τόσο ο γενικός διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών της Μασαλίας, Ερίκ Μπερτόν, όσο και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Εξ-Μαρσέιγ δεν επιθυμούν να παρατείνουν τη θητεία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αναφέρει για την τύχη του Ντιντιέ Ραούλ η Le Monde

Την είδηση έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Le Monde, στο άρθρο της οποίας περιγράφεται η επιθυμία των διοικούντων να προτείνουν ένα νέο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον λοιμωξιολόγο στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών από τον Σεπτέμβρη. Βεβαίως, θα πρέπει να πείσουν και τα ιδρυτικά μέλη του ιδρύματος που διοικεί το ινστιτούτο, να στηρίξουν την απόφασή τους αυτή.

Ο Ντιντιέ Ραούλ, 69 ετών, έχει ήδη αιτηθεί να παραμείνει στο πόστο του υπό ένα καθεστώς συνταξιοδότησης-εργασίας, ωστόσο η διοίκηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να του επιτρέψει μια τέτοια διευθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως ακόμη και αν εξαναγκαστεί σε συνταξιοδότηση, ο επιστήμονας ενδεχομένως να μπορέσει να παραμείνει στο ινστιτούτου ερευνών, καθώς αυτό χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς πόρους.

Η έρευνα του Γάλλου για την υδροξυχλωροκίνη

Η δημοφιλία του Ντιντιέ Ραούλ εκτοξεύτηκε στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς υποστήριξε πως η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης μπορούσε να αντιμετωπίσει τα βαριά συμπτώματα της Covid που προκαλεί ο κορωνοϊός. Έκτοτε, η επιστημονική κοινότητα δεν κατόρθωσε να αποδείξει πλήρως αυτή την θετική επίδραση του φαρμάκου απέναντι στη νόσο Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
/ Φωτογραφία: AP Photos
/ Φωτογραφία: AP Photos

«Χρησιμοποιούμε, στην πραγματικότητα, μια μέθοδο που εξυπηρετεί την οπτική της βιομηχανίας φαρμάκων, προκειμένου να αποδείξουμε πως φάρμακα που δεν θα αλλάξουν παγκοσμίως το μέλλον των ασθενών, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Αυτό το μοντέλο έθρεψε έναν αριθμό μεθοδιστών που εξελίχθηκαν σε δικτατορία της ηθικής. Αλλά ο γιατρός μπορεί και οφείλει να σκέφτεται σαν γιατρός και όχι σαν μεθοδιστής» έγραφε σε επιστολή του πριν ενάμιση χρόνο ο επιδημιολόγος, απαντώντας σε συναδέλφους που αμφισβήτησαν τα ευρήματα της έρευνάς του για τον κορωνοϊό.

Επέμεινε στη θέση του ο Ντιντιέ Ραούλ

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Ραούλ επέμεινε στη θέση του για την επίδραση της υδροξυχλωροκίνης, ενώπιον ειδικής επιτροπής στη γαλλική Γερουσία που εξέταζε τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού από τη γαλλική κυβέρνηση.

«Είναι πιθανό η ασθένεια να σταμάτησε να εξελίσσεται επειδή λαμβάνουμε υδροξυχλωροκίνη» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Αφρική, σημείωνε χαρακτηριστικά, παρότι δεν μπορούσε, όπως είπε, να εξηγήσει πως γίνεται και η πανδημία δεν είχε επεκταθεί ακόμη τότε, ραγδαία στη «μαύρη» Ήπειρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάσημος κύριος Ντιντιέ Ραούλ

Aν και πασίγνωστο στον χώρο του, το όνομα του Γάλλου καθηγητή Ιατρικής, Ντιντιέ Ραούλ, έγινε παγκοσμίως γνωστό μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων από τη δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης σε 24 Γάλλους που είχαν προσβληθεί από την Covid-19, τον Μάρτιο του 2020.

Ο διάσημος καθηγητής -που θεωρείτο από τους κορυφαίους στον πλανήτη αναφορικά με τα μολυσματικά νοσήματα- με τα λευκά μακριά μαλλιά και τη μακριά γενειάδα γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1952, στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Γιος στρατιωτικού γιατρού και μιας νοσοκόμας, ο Ραούλ αγαπούσε από παιδί τη λογοτεχνία, αλλά την καρδιά του είχε κερδίσει η Ιατρική. Παρ' όλα αυτά, πριν καταλήξει να σπουδάζει ιατρική, μπάρκαρε για δυο χρόνια (με το που τελείωσε το σχολείο) και όταν επέστρεψε στη Γαλλία στα 20 του ξεκίνησε να σπουδάζει Λογοτεχνία.

Η μακριά κώμη και η γενειάδα του Ντιντιέ Ραούλ
Η μακριά κώμη και η γενειάδα του Ντιντιέ Ραούλ / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύντομα, όμως, άλλαξε ρώτα και στράφηκε στην Ιατρική. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, αποφοίτησε με άριστα, έκανε διδακτορική διατριβή και στη συνέχεια στράφηκε στην έρευνα των μολυσματικών νοσημάτων και των ιών.

Παντρεμένος από το 1982 με την ψυχίατρο Νατάσα Κέιν και πατέρας δύο παιδιών αναγνωρίστηκε σχετικά γρήγορα με τις έρευνες και τις ανακαλύψεις του, ως αυθεντία στον κλάδο του.

Η σημαντική επιστημονική πορεία του Ντιντιέ Ραούλ

Από το 2008 μέχρι το 2017 ο Ντιντιέ Ραούλ διηύθυνε την Urmite, μια ερευνητική μονάδα για τις νέες λοιμώξεις και τις τροπικές ασθένειες, που εδρεύει στη Μασσαλία στην οποία έχει εγκατασταθεί η οικογένειά του, οι γονείς του δηλαδή από το 1950, ενώ τώρα είναι διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της ίδιας γαλλικής μεγαλούπολης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περιοδικό Nature τον κατέταξε μεταξύ των δέκα κορυφαίων Γάλλων ερευνητών για τον αριθμό των επιστημονικών του δημοσιεύσεων, ενώ σύμφωνα με κατάλογο του Thomson Reuters περιλαμβάνεται μεταξύ των ερευνητών του κλάδου του που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή και οι δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται στο 1% εκείνων στις οποίες ανατρέχουν συχνότερα οι συνάδελφοί του σε ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις.

Ο Ραούλ ήταν στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Η συμβολή του ήταν καθοριστική για την αντιμετώπιση της νόσου. Επίσης, ο Ραούλ είχε κάνει μεγάλες έρευνες στον ιό Εμπολα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ