Συνδέεται η «Χαβάη της Κίνας» με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια; -Τι εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Φωτογραφία: Shutterstock / AP

Είναι γνωστή ως η «Χαβάη της Κίνας», ένας τροπικός νησιωτικός παράδεισος όπου η κινεζική μεσαία τάξη απολαμβάνει αμμώδεις παραλίες, θέρετρα πέντε αστέρων και αγορές πολυτελείας χωρίς δασμούς.

Είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι ελεύθερων συναλλαγών της Κίνας και φιλοξενεί το Φόρουμ Μποάο, μια ετήσια συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών που αποκαλείται «Νταβός της Ασίας». Αλλά η Χαϊνάν, η νοτιότερη επαρχία της Κίνας, είναι επίσης ένα νησί στρατηγικής σημασίας. Και ακριβώς όπως η Χαβάη, φιλοξενεί επίσης σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου αφού πέρασε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, το Χαϊνάν, ένα νησί χιλιάδες μίλια μακριά από την Αμερική, έχει έρθει στο επίκεντρο.

Τι εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το μπαλόνι

Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το μπαλόνι ήταν συσκευή παρακολούθησης, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα πολιτικό ερευνητικό αερόστατο που εξετράπη της πορείας του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι το μπαλόνι αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος παρακολούθησης που εκτελείται εν μέρει από το Χαϊνάν από τον κινεζικό στρατό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι παρακολουθούσαν το μπαλόνι από τότε που απογειώθηκε από τη Χαϊνάν στα τέλη Ιανουαρίου. Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να παρακολουθούν το αερόστατο πολύ πριν αυτό εισέλθει στον εναέριο χώρο της Αλάσκας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν παράσχει τη λεπτομερή τοποθεσία της υποτιθέμενης θέσης εκτόξευσης του μπαλονιού στο Χαϊνάν και δεν είναι γνωστό αν αυτό εκτοξεύθηκε από στρατιωτική εγκατάσταση. Όμως το νησί, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία στα μάτια του κινεζικού στρατού.

Η άλλη όψη της «Χαβάης της Κίνας»

Όπως γράφει το CNN, μακριά από τα μάτια των παραθεριστών και των επαγγελματιών ταξιδιωτών, το νότιο άκρο του Χαϊνάν είναι μια σημαντική βάση του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), όπου βρίσκεται μέρος του στόλου της Νότιας Θάλασσας.

Η βάση αυτή όχι μόνο επιτρέπει στο Ναυτικό του PLA να έχει πρόσβαση στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αλλά και στην κρίσιμη θαλάσσια οδό που συνδέει την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού με την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Από αυτό το μεγάλο ναυτικό συγκρότημα τέθηκε σε λειτουργία το 2019 το Shandong, το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας και το πρώτο που κατασκευάστηκε στην εγχώρια αγορά. Το συγκρότημα φιλοξενεί επίσης πυρηνικά βαλλιστικά πυραυλικά και επιθετικά υποβρύχια του αυξανόμενου υποβρύχιου στόλου της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η ναυτική βάση Yulin έγινε πρωτοσέλιδο το 2020, όταν εμπορικοί δορυφόροι κατέγραψαν ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της PLA να εισέρχεται σε σήραγγα που οδηγεί σε υπόγειες εγκαταστάσεις πρόσδεσης στο νησί. Η Χαϊνάν διαθέτει επίσης βάσεις για αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και ελικόπτερα της PLA.

Επιπλέον, μονάδες της ναυτικής πολιτοφυλακής, μιας σκιώδους δύναμης υποτιθέμενων αλιευτικών σκαφών -την ύπαρξη της οποίας αρνείται η Κίνα- επιχειρούν από το Χαϊνάν, λένε δυτικοί εμπειρογνώμονες.

Στα τέλη του 2021, μια έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ανέφερε ότι η Κίνα κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και συλλογής πληροφοριών στο Χαϊνάν.

Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2022, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Κίνα επέκτεινε τη βάση υποβρυχίων της στο Χαϊνάν, προσθέτοντας δύο νέες προβλήτες στις τέσσερις υπάρχουσες προβλήτες στη ναυτική βάση Yulin.

Με 10 εκατομμύρια κατοίκους, το Χαϊνάν είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από το Οάχου, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Χαβάης και έδρα του Περλ Χάρμπορ.

Η οικονομία της Χαϊνάν είναι από τις μικρότερες όλων των κινεζικών περιφερειών και επαρχιών, με το ΑΕΠ της να κατατάσσεται μόνο πάνω από τις απομακρυσμένες Νινγκσιά, Τσινγκάι και Θιβέτ. Η γεωργία συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της.

Το 2020, η Κίνα παρουσίασε το σχέδιό της για τη μετατροπή ολόκληρου του νησιού Χαϊνάν στο μεγαλύτερο λιμάνι ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο μέχρι το 2035, μια πολιτική που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης του Χαϊνάν από τους παραδοσιακούς τομείς και στην ανάδειξη του σε νέο μοχλό εμπορίου και επενδύσεων στην Κίνα.

Το Χαϊνάν φιλοξενεί επίσης τον χώρο διαστημικής εκτόξευσης Wenchang, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Η τοποθεσία Wenchang επιλέχθηκε λόγω του χαμηλού γεωγραφικού πλάτους της και επιτρέπει την εκτόξευση του βαρέως ωφέλιμου φορτίου που απαιτείται για την εκτόξευση του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας, του Tiangong. Είναι σε θέση να εκτοξεύσει τον Long March 5, τον ισχυρότερο κινεζικό πύραυλο μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ