Σύγχυση γύρω από τις εκρήξεις σε πόλεις στο νότιο Ιράν -Οι ΗΠΑ λένε πως δεν τους χτύπησαν, σιγή από Ισραήλ - iefimerida.gr

Σύγχυση γύρω από τις εκρήξεις σε πόλεις στο νότιο Ιράν -Οι ΗΠΑ λένε πως δεν τους χτύπησαν, σιγή από Ισραήλ

Φωτιά από φερόμενη έκρηξη στο Ιράν
Φωτιά από έκρηξη στο Ιράν / Φωτογραφία: Χ
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΦΡΑΝΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται αναφορικά με τις επιθέσεις στο νότιο Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται πίσω από τα χτυπήματα.

  • Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας επιβεβαίωσε επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Μπουσέρ, αποδίδοντάς την σε «αμερικανο-ισραηλινό εχθρικό πύραυλο», ενώ ο ΥΠΕΞ του Ιράν συνομίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για την κατάσταση στην περιοχή.
  • Αναφορές έκαναν λόγο για εκρήξεις στο Μπαντάρ Αμπάς και κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, πληροφορίες οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν από την ιρανική κρατική τηλεόραση, προκαλώντας σύγχυση για την πραγματική έκταση των γεγονότων.
  • Ο κυβερνήτης του Μπουσέρ επιβεβαίωσε τους ήχους εκρήξεων, τονίζοντας όμως πως η αιτία παραμένει υπό διερεύνηση, εξετάζοντας σενάρια από ενεργοποίηση αεράμυνας έως εχθρικό χτύπημα.
  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ισραήλ πως δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είτε με συμφωνία είτε χωρίς.

Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μάλιστα, το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (U.S. Central Command ή CENTCOM) επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι ο στρατός δεν έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν τις τελευταίες ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας Εχσάν Τζαχανιάν δήλωσε στο IRNA ότι «πριν από λίγο, μια στρατιωτική βάση στα περίχωρα του Μπουσέρ δέχτηκε επίθεση και χτυπήθηκε από έναν αμερικανο-ισραηλινό εχθρικό πύραυλο».

Σύμφωνα μάλιστα με το Al Jazeera, που επικαλείται το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, λίγο μετά τη γνωστοποίηση των επιθέσεων, ο Αμπάς Αραγτσί, συζήτησε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ μπιν Σαλμάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός διαψεύστηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση, ενώ μάλιστα δεν έκανε καμία αναφορά για τις αναφερόμενες εκρήξεις τόσο στο Τσαγκαντάκ όσο και στο Κοναράκ.

Εκρήξεις στο Μπουσέρ

Σύμφωνα με το Sky News, που επικαλείται το πρακτορείο IRNA, ο κυβερνήτης του Μπουσέρ φέρεται να δήλωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις, ωστόσο τόνισε ότι «αν ο ήχος προερχόταν από τα αμυντικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων, από εχθρικό βλήμα που χτύπησε μια περιοχή ή από εχθρικό drone που έγινε στόχος βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και η οριστική αιτία του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, νωρίτερα το Mehr ανέφερε ότι ακούστηκαν τρεις εκρήξεις στις περιοχές Κοναράκ και Τσοχαντάκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέος γύρος αμερικανικών επιθέσεων μετά τα χτυπήματα στο Ορμούζ

Πάντως, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν τις τελευταίες δύο νύχτες, πλήττοντας 180 στόχους σε 48 ώρες, σύμφωνα πάντα με την CENTCOM.

Τα νέα πλήγματα κατά του Ιράν σημειώθηκαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος του ΝΑΤΟ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκαθαρίζει στους δημοσιογράφους ότι «η εκεχειρία δεν ισχύει πια». Το γεγονός αποδίδεται στις επιθέσεις που σημειώθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης εναντίον δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει λήξει, ξεκαθαρίζοντας πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον Λίβανο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ιρανικό καθεστώς έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα και η πολιτική μας είναι σαφής ότι το Ιράν δεν θα κατέχει πυρηνικά όπλα, είτε με είτε χωρίς συμφωνία. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα και νέες προκλήσεις αναδύονται μπροστά μας», φέρεται να δήλωσε ο Νετανιάχου σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό του ότι η Τεχεράνη θα είχε ήδη αποκτήσει πυρηνικά όπλα αν το Ισραήλ δεν είχε αναλάβει δράση.

«Οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής γνώρισαν πρωτοφανή δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα κατά τις δύο επιτυχημένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήσαμε. Αν δεν είχαμε αναλάβει δράση, το Ιράν θα είχε ήδη αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα και η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη: είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν βομβαρδισμός ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ