Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400
Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τους S-400.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο "Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)". Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», τόνισε σε tweet ο Μάικ Πομπέο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις κυρώσεις στην Τουρκία

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται ότι με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Λίγες ημέρες νωρίτερα, με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων, στο οποίο προβλέπονται και κυρώσεις.

Αλλαγή πλεύσης από τον Τραμπ

Το Κογκρέσο ήταν έτοιμο να επιβάλει το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο οι ανακοινώσεις της διοίκησης Τραμπ επιταχύνουν τη διαδικασία επιβολής των κυρώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε πως αρχικά ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε πως για την αγορά των S-400 δεν ευθύνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ένα χάλι. Είναι ένα χάλι και ειλικρινά δεν είναι λάθος του Ερντογάν» έλεγε, τονίζοντας πως κατά τη γνώμη του ο προκάτοχός του δεν συμπεριφέρθηκε σωστά στον Τούρκο πρόεδρο.

Στην πρώτη αντίδρασή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400.

«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον πρόεδρό της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκνευρισμός στην Τουρκία: «Ολέθριο λάθος οι κυρώσεις» -Απειλεί με αντίποινα

Η Τουρκία καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά και απόκτηση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αφού είχε καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επιλυθεί το ζήτημα μέσω του διαλόγου και της διπλωματικής οδού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες», αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της Άγκυρας να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την «άδικη» απόφαση, που θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Πριν από την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαΐλ Ντεμίρ, και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας: «Παράνομες οι αμερικανικές κυρώσεις»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες.

Επιδεικνύουν έτσι, όπως λέει, αλαζονεία προς το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία ΗΠΑ κυρώσεις S-400 ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ