Σοκ και δέος για τα γαλλικά ομόλογα -Το δεκαετές εκτινάχθηκε πάνω από 5%, υψηλό 24 ετών -«Μυρίζει» νέα υποβάθμιση - iefimerida.gr

Σοκ και δέος για τα γαλλικά ομόλογα -Το δεκαετές εκτινάχθηκε πάνω από 5%, υψηλό 24 ετών -«Μυρίζει» νέα υποβάθμιση

ομόλογα
© Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Αυτό που θα χαρακτηριζόταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, τελικά έγινε και ίσως η Γαλλία δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από 5%, φτάνοντας σε νέο υψηλό 24 ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τα εύθραυστα δημόσια οικονομικά της χώρας και την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το spread έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε σε περίπου 160 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του από την κρίση δημόσιου χρέους της ευρωζώνης. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ήταν στο 3,2%.

Όπως σημειώνει η Trading Economics, οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί φέτος εν μέσω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αντιμετωπίζουν πρόσθετες πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τα αυξανόμενα χρέη.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο, να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της και να μειώσει το έλλειμμα, εν μέσω κοινοβουλευτικών διαιρέσεων, εκτεταμένων διαμαρτυριών και αβεβαιότητας εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Moody's την Παρασκευή

Οι επενδυτές αναμένουν την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Moody's την Παρασκευή, με τον κίνδυνο υποβάθμισης να αυξάνει την πίεση στα γαλλικά ομόλογα.

Ήδη, η Moody's έχει αξιολογήσει ως «αρνητικές» τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, με τις δανειακές της ανάγκες για το 2027 να υπολογίζονται σε 340 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ