Ένα εκτός ελέγχου σοβιετικόδιαστημόπλοιο πιθανότατα έχει πέσει στη Γη, σύμφωνα με ειδικούς.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το διαστημόπλοιο με την ονομασία Kosmos-482 πραγματοποιούσε μια ανεξέλεγκτη πορεία προς τη Γη. Οι ειδικοί το παρακολουθούσαν στενά, αν και σημείωναν ότι ήταν εξαιρετικά απίθανο να καταπέσει σε κατοικημένη περιοχή.
Πλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και άλλοι φορείς εκτιμούν ότι το διαστημόπλοιο έχει πιθανότατα ήδη προσκρούσει στη Γη. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, δεν εντοπίστηκε στο τελευταίο του πέρασμα από τα γερμανικά ραντάρ, ενώ οι προβλέψεις που βασίζονται στην τροχιά και στην τελευταία γνωστή του θέση υποδεικνύουν ότι έχει ήδη πέσει.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πότε και πού ακριβώς εισήλθε στην ατμόσφαιρα και συνετρίβη.
Το Kosmos-482 είχε αρχικά κατασκευαστεί με στόχο να προσεδαφιστεί στην Αφροδίτη και είχε σχεδιαστεί ώστε να αντέξει τις ακραίες συνθήκες της πυκνής ατμόσφαιράς της.
Ωστόσο, κατά την εκτόξευσή του, το Kosmos-482 παρουσίασε τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει ποτέ να φύγει από την τροχιά της Γης. Έτσι, παρέμεινε για 53 ολόκληρα χρόνια να περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας, μέχρι που η τροχιά του τον έφερε σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.
Δεδομένου ότι είχε σχεδιαστεί για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες και την υψηλή πίεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό το διαστημόπλοιο να επέζησε της καθόδου μέσω της ατμόσφαιρας της Γης, σε αντίθεση με άλλα παρόμοια αντικείμενα που συνήθως διαλύονται.
Ωστόσο, οι πιθανότητες να έπεσε σε κατοικημένη περιοχή θεωρούνται απειροελάχιστες. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Marcin Pilinski του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder, ήταν πιο πιθανό να πέσει είτε σε υδάτινη επιφάνεια είτε σε κάποια απομονωμένη, ακατοίκητη περιοχή.
«Αν και είναι πιθανό ότι το μεγαλύτερο μέρος του αντικειμένου δεν κάηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, πιθανότατα υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την πρόσκρουση», σχολίασε ο Pilinski.
Μέχρι την Παρασκευή, όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι η επανείσοδος θα συνέβαινε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ), με πιθανότητα απόκλισης μερικών ωρών.
Παρά το γεγονός ότι τα παγκόσμια συστήματα παρακολούθησης διαστημικών σκουπιδιών συμφωνούσαν στις προβλέψεις, ήταν ακόμη αδύνατον να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πού και το πότε θα προσγειωνόταν το Kosmos-482. Αυτή η αβεβαιότητα οφείλεται τόσο στην ηλιακή δραστηριότητα όσο και στην παλαιότητα του ίδιου του διαστημοπλοίου.
Τα αλεξίπτωτά του θεωρούνται πλέον άχρηστα, ενώ και οι μπαταρίες του έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Ο Ολλανδός επιστήμονας Marco Langbroek υπολόγισε ότι, αν το σκάφος παρέμεινε άθικτο, θα μπορούσε να χτυπήσει το έδαφος με ταχύτητα έως και 240 χλμ/ώρα.
Το Kosmos-482 εκτοξεύτηκε το 1972 από τη Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Venera, με προορισμό την Αφροδίτη. Ωστόσο, μια αστοχία του πυραύλου εκτόξευσης το άφησε παγιδευμένο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Έκτοτε, η βαρύτητα το τραβούσε σταδιακά, οδηγώντας το τελικά στην πτώση του.
Το σκάφος είναι σφαιρικού σχήματος, διαμέτρου ενός μέτρου και βάρους περίπου 495 κιλών. Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι του Kosmos-482 που επέζησε, καθώς τα υπόλοιπα τμήματα είχαν πέσει στη Γη μέσα στην πρώτη δεκαετία.
Οποιαδήποτε συντρίμμια του σκάφους επιβιώσουν, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Διάστημα, θα ανήκουν στη Ρωσία.