Σκάνδαλο FTX: «Αθώος» δηλώνει ο έκπτωτος βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων -Οι νέοι περιοριστικοί όροι - iefimerida.gr

Σκάνδαλο FTX: «Αθώος» δηλώνει ο έκπτωτος βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων -Οι νέοι περιοριστικοί όροι

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ κρυπτονομίσματα δικαστήριο
Ο Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε «αθώος» στο ποινικό δικαστήριο / AP Photo/Craig Ruttle
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε αθώος σε ποινικές κατηγορίες την Τρίτη (3/1) για το σκάνδαλο των κρυπτονομισμάτων, και πρόκειται να δικαστεί τον Οκτώβριο.

Αυτή η δικαστική αναμέτρηση θα είναι πιθανότατα μια από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις απάτης «λευκού κολάρου» των τελευταίων ετών.

Ο Μπάνκμαν Φριντ εμφανίστηκε την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη φορώντας μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα και καθόταν στο τραπέζι της υπεράσπισης ανάμεσα στους δικηγόρους του, Mark Cohen και Christian Everdell, ανέφερε το Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lewis Kaplan όρισε ημερομηνία δίκης για τις 2 Οκτωβρίου, αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναμένουν να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία για την υπόθεση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Αν και η ομολογία δεν ήταν απροσδόκητη, δίνει πίστωση χρόνου στον 30χρονο έκπτωτο «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων περισσότερο χρόνο, λένε νομικοί. Ο Μπάνκμαν-Φριντ θα αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τα στοιχεία που έχουν οι εισαγγελείς εναντίον του και θα σχεδιάσει την επόμενη κίνησή του. Η ομολογία βάζει την υπόθεση σε τροχιά για μια μακρά δίκη, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Τον Δεκέμβριο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ στο Μανχάταν ανακάλυψαν οκτώ ποινικές κατηγορίες εναντίον του, μεταξύ των οποίων για παραβάσεις της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Πρόσθετος όρος εγγύησης για τον «βασιλιά» των κρυπτονισμάτων

Η βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Danielle Sassoon συνόψισε τα στοιχεία εναντίον του «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας ότι από την αρχή η FTX είχε μια «μοναδική σχέση» με την Alameda που της επέτρεπε να έχει προνομιακή μεταχείριση. Οι ΗΠΑ πρότειναν έναν πρόσθετο όρο εγγύησης για τον Μπάνκμαν-Φριντ, ζητώντας από τον δικαστή να του απαγορεύσει την πρόσβαση ή τη μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της FTX ή της Alameda Research.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα έρχεται μετά την αναφορά του Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξέταζαν μια σειρά από συναλλαγές κρυπτογράφησης που συνδέονταν με ψηφιακά πορτοφόλια που σχετίζονται με τον Μπάνκμαν-Φριντ. Η βοηθός εισαγγελέα Sassoon δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι οι μεταφορές που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα έγιναν από τον Bankman-Fried, αλλά ότι οι εισαγγελείς το εξετάζουν.

«Έχουμε ανησυχίες ότι μέσα σε μια περίοδο λίγων ημερών θα μπορούσαν να καταστούν απρόσιτα πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η Sassoon, σημειώνοντας ότι ενώ ο Μπάνκμαν-Φριντ αρνήθηκε ότι έκανε τις μεταφορές σε ένα tweet, έχει κάνει και στο παρελθόν ψευδείς δηλώσεις με αυτόν τον τρόπο.

Ένας δικαστής χορήγησε στον ιδρυτή της FTX εγγύηση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο. Νωρίτερα χθες, ο Μπάνκμαν-Φριντ ζήτησε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Lewis Kaplan να κρατήσει εμπιστευτικές τις ταυτότητες δύο ατόμων που θα τον βοηθήσουν να εξασφαλίσει την εγγύηση. Ο δικαστής Κάπλαν δήλωσε την Τρίτη ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα εν αναμονή των αιτήσεων του Τύπου ή οποιουδήποτε μέρους για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εγγυητών. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι έχουν κλείσει ραντεβού για να πάρουν κατάθεση και από τους δύο πιθανούς εγγυητές για την εγγύηση του Bankman-Fried.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νομικοί οδοί του Μπάνκμαν-Φριντ

Η ομολογία αθωότητας ανοίγει νέες νομικές οδούς. Ο ιδρυτής της FTX και η νομική του ομάδα, με επικεφαλής τον συνήγορο υπεράσπισης Mark S. Cohen, θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τα στοιχεία που διαθέτουν οι εισαγγελείς, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε αθωωτικού υλικού.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams αποκάλυψε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση είχε μιλήσει με δεκάδες υπαλλήλους της FTX και είχε στη διάθεσή της δεκάδες χιλιάδες σελίδες υλικού, συμπεριλαμβανομένων e-mail και οικονομικών καταστάσεων.

Οι μάρτυρες-κλειδιά της κυβέρνησης, είναι μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του Μπάνκμαν-Φριντ: Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research Caroline Ellison και ο επικεφαλής της τεχνολογίας της FTX Gary Wang. Και οι δύο, έχουν ομολογήσει την ενοχή τους για κατηγορίες απάτης σε συμφωνίες συνεργασίας που συνήφθησαν με την κυβέρνηση, ενώ ο Μπάνκμαν-Φριντ βρισκόταν ακόμη στις Μπαχάμες.

«Ακόμα και αν ο Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να συνεργαστεί», το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης «θα συμφωνούσε να το κάνει μόνο αν προσέφερε ουσιαστική αξία», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Tim Howard, πρώην εισαγγελέας. «Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης δεν θέλει να συνεργαστεί και ο ιδρυτής της FTX είναι πιθανότατα στην κορυφή της πυραμίδας τους, οπότε είναι απίθανο να συμβεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάνκμαν-Φριντ συνελήφθη για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ποινικών υποθέσεων στις ΗΠΑ καταλήγει σε δίκη. Ο ιδρυτής της FTX συνελήφθη στις Μπαχάμες στις 12 Δεκεμβρίου, αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν κατηγορητήριο με το οποίο τον κατηγορούσαν ότι ηγήθηκε μιας πολυετούς απάτης μέσω του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ συγκέντρωσε με ύπουλο τρόπο 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές με το πρόσχημα ότι η FTX διέθετε κατάλληλους ελέγχους και μέτρα διαχείρισης κινδύνων, ισχυρίζονται οι αρχές. Η καταστροφική κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο και η επακόλουθη αίτηση πτώχευσης, κατέρριψε την εμπιστοσύνη στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Κατηγορείται επίσης ότι έκανε κατάχρηση των κεφαλαίων των πελατών της FTX για την κάλυψη προσωπικών εξόδων, αγορές ακινήτων και συναλλαγές στην Alameda Research, το hedge fund που ίδρυσε το 2017. Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης πριν από τη σύλληψή του, ο Bankman-Fried παραδέχθηκε ότι ήταν κακός διαχειριστής με κενά στην εποπτεία, αλλά αρνήθηκε ότι διέπραξε εν γνώσει του απάτη.

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Αντιμετωπίζει επίσης αστικές αγωγές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Συναλλαγών για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης Εμπορευμάτων. Οι υποθέσεις αυτές πιθανόν να ανασταλούν όσο διαρκεί η ποινική υπόθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ