Σήμερα, τελικά, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στη θέση του καγκελαρίου.
Μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό νωρίτερα με την απρόσμενη ήττα του, όταν απέτυχε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους στη Βουλή για να εκλεγεί καγκελάριος, και μετά από ένα μεγάλο πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία που προκάλεσε αστάθεια σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ο Μερτς θα δοκιμάσει ξανά την τύχη του στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα γίνει σε λίγη ώρα.
Πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση και διαδικασία, αφού ποτέ άλλοτε στα ιστορικά χρονικά της Γερμανικής Δημοκρατίας δεν χρειάστηκε δεύτερη ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ για να εκλεγεί καγκελάριος.
Το απόγευμα η δεύτερη ψηφοφορία για τον Φρίντριχ Μερτς
Στον Μερτς το πρωί έλειπαν 8 ψήφοι, ωστόσο ήταν συνολικά 18 οι απώλειες από τα δύο κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό: CDU/CSU και SPD.
H μυστική ψήφος δεν επέτρεπε στα επιτελεία των κομμάτων να γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που καταψήφισαν, απείχαν ή έριξαν άκυρο. Υπήρχαν, βέβαια, και εκείνοι που απουσίαζαν.
Μετά το σοκ και την ψυχρολουσία της πρώτης ψηφοφορίας, τα κομματικά επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Γερμανία φαίνεται ότι ανασυντάχθηκαν και έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο φιάσκο στη δεύτερη ψηφοφορία, μια εξέλιξη την οποία προφανώς απεύχονται, καθώς θα σημάνει την εξευτελισμό της εικόνας του προσώπου που προορίζεται για καγκελάριος.
Ο Γενς Σπαν, του CDU, ανέφερε νωρίτερα ότι «όλη η Ευρώπη, ίσως ολόκληρος ο κόσμος» θα παρακολουθήσει στενά την ψηφοφορία -η οποία θα διεξαχθεί στις 4:15 το απόγευμα-, ενώ απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του συνασπισμού.
Ο συμπρόεδρος του SPD, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, δήλωσε επίσης πως υποθέτει ότι «θα υπάρχει πλέον η απαραίτητη πλειοψηφία» για να επιβεβαιωθεί η ανάληψη της θέσης του καγκελαρίου από τον Μερτς.