Σήμερα η συνάντηση Μακρόν-Σούνακ, γιατί είναι τόσο κρίσιμη -Επίδειξη δυτικής ενότητας έναντι της Ρωσίας - iefimerida.gr

Σήμερα η συνάντηση Μακρόν-Σούνακ, γιατί είναι τόσο κρίσιμη -Επίδειξη δυτικής ενότητας έναντι της Ρωσίας

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ
O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ / Φωτογραφία αρχειόυ:AP Photo

Να «γυρίσουν σελίδα» και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των χωρών τους που υπέφεραν στον απόηχο του Brexit θα επιδιώξουν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρίσι Σούνακ στη σημερινή συνάντηση κορυφής στο Παρίσι, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα «δυτικής ενότητας» απέναντι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού εδώ και πέντε χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα, - λίγες μέρες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία - τον Σούνακ θα συνοδέψουν αρκετοί υπουργοί για μια σύνοδο με ευρεία ατζέντα, που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, την ενέργεια, την πρόκληση που συνιστά η Κίνα, την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, το ουκρανικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαλλοβρετανική συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό

Ενόψει της συνάντησης η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι Μακρόν και Σούνακ θα συζητήσουν τρόπους για τη διασφάλιση μόνιμης παρουσίας ομοφρόνων Ευρωπαίων συμμάχων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπου η Κίνα εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο διεκδικητική, πιθανώς με μια συμφωνία για μόνιμη ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων, όπως τα βρετανικά αεροπλανοφόρα Queen Elizabeth και Prince of Wales και το γαλλικό Charles de Gaulle.

Ο εκπρόσωπος τους Σούνακ είπε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης «είναι αδιαίρετη από την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού, επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί για να αυξήσουμε την κοινή μας παρουσία στην περιοχή και θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αυξήσουμε τη σταθερότητα και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που θέτει η Κίνα». Σε δήλωση που εκδόθηκε την παραμονή της συνόδου κορυφής, ο Σούνακ είπε ότι η Βρετανία και η Γαλλία έχουν «προνομιακό ρόλο ως υπερασπιστές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας». «Η βαθιά ιστορία μας, η εγγύτητά μας και η κοινή μας παγκόσμια προοπτική σημαίνουν ότι μια σταθερή συνεργασία μεταξύ του Η.Β. και της Γαλλίας δεν είναι απλώς πολύτιμη, είναι απαραίτητη», είπε. «Καθώς αντιμετωπίζουμε νέες και άνευ προηγουμένου απειλές, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε τις δομές των συμμαχιών μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος».

ΝΑΤΟ και Ουκρανικό στην ατζέντα Μακρόν – Σούνακ

Στη συνάντηση στο Ελυζέ Μακρόν και Σούνακ θα συζητήσουν επίσης τρόπους ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και περαιτέρω συντονισμού του εφοδιασμού της Ουκρανίας με όπλα, της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, ενώ θα επανεξετάσουν τα τρέχοντα και πιθανά μελλοντικά κοινά αμυντικά πρότζεκτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει μια συμφωνία για την κοινή ανάπτυξη πυραύλων μεγάλης εμβέλειας επόμενης γενιάς, τους οποίους η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι χρειάζεται το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τα μέλη του από τη Ρωσία.

Το αγκάθι του μεταναστευτικού

Το θέμα του μεταναστευτικού δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τη γαλλο-βρετανική σχέση εδώ και χρόνια, όμως τόσο ο Μακρόν όσο και ο Σούνακ έχουν ορκιστεί να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση και φαίνεται ότι έχουν απομακρυνθεί από το παιχνίδι της αλληλοεκτόξευσης κατηγοριών. Μερικές εβδομάδες αφότου ο Σούνακ ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα, οι δύο χώρες ανανέωσαν μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Βρετανία δέχθηκε να πληρώσει ένα ποσό στη Γαλλία για να ενισχύσει τους ελέγχους στις γαλλικές παραλίες, από τις οποίες αναχωρούν οι μετανάστες.

Η κυβέρνηση Σούνακ παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ένα αμφιλεγόμενο νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της άφιξης μεταναστών χωρίς έγγραφα με μικρά σκάφη μέσω της Μάγχης, που όμως μπορεί να παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να προκαλέσει νέα διαμάχη με την ΕΕ. Όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, Μακρόν και Σούνακ είναι απίθανο να συνάψουν συμφωνία για την επιστροφή αιτούντων άσυλο στη Γαλλία, με τον Γάλλο πρόεδρο να προτιμά μια πανευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για το ζήτημα αυτό.

Όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, ο Σούνακ και ο Μακρόν θα συζητήσουν πώς μπορούν να εξασφαλίσουν πιο αξιόπιστες και φθηνότερες πηγές ενέργειας. Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στο Ελυζέ μετά από συνάντηση και με στελέχη επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Παρίσι, ο Σούνακ θα επιβεβαιώσει ότι η Βρετανία θα φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο την τέταρτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μιας εμβληματικής προτεραιότητας της εξωτερικής ατζέντας του Μακρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ